ДепартаментМузика

Актуално

jo_678x410_crop_478b24840a
20.06.2019 16:53

Преди и отвъд времето. Музика на границата на две хилядолетия

Авторски концерт на композитора Георги Арнаудов. Световни премиери на българска музика във Ванкувър

В събота, на 22 юни 2019 г. във Ванкувър, Канада, в централната зала Orpheum Annex, сопраното Хедър Пози съвместно със солисти от Ванкувърския симфоничен оркестър и диригента Лесли Дала, Музикален директор на Ванкуъвърското Бахово общество и Диригент на Ванкувърската опера ще представи световните премиери на две знакови за творчеството на българския кампозитор Георги Арнаудов произведения – Пътят на птиците II и въображаемата интерлюдия към операта Тристан и Изолда на Вагнер „Footnote (…und Isolde/ns Winkfall lassen)“. Две композиции, които са написани през 90-те години на ХХ в. за спектакли на известната българска хореографка Мила Искренова. Макар и записани и издавани в различни изпълнения за спектаклите на Искренова и издадени на компактдискове в САЩ и България, поради сложността на организацията на изпълневието и двете творби така и не са били реализирани в концертно изпълнение.Лесли Дала (диригент)

Авторският концерт на композитора Георги Арнаудов във Ванкувър се организира от Обществото за съвременна музика Yarilo, Ванкувър съвместно с „Българо-канадското дружество в Британска Колумбия“, известни солисти от Ванкувърския симфоничен оркестър, пианистите Анна Леви, Джейн Хейс и диригента Лесли Дала.Хедър Пози (сопран)

„Българо-канадското дружество в Британска Колумбия“ изтъква, че този концерт е голямо съвпадение за българската културна общност във Ванкувър с лекцията на професора от Нюйоркския университет Дамян Попхристов – „Българският дух през вековете“, която е посветена на тракийско наследство, което е в дълбочините на българската история. Композиторът Георги Арнаудов е изследвал историята на тракийските традиции по нашите земи и е автор на една голяма реконструкция на музиката на древните Орфически ритуали, реализирана съвместно с проф. Александър Фол. В неговата музика се отразява онзи мистичен ритуал, който е бил в основата на духовното пречистване и извисяване на душата!

Неговата музика се изпълнява по международните сцени и през последните години премиери на негови творби се представят в най-престижни световни зали в Ню Йорк, Лондон, Париж, Пекин, Мюнхен, Москва, Рим и др.

Арнаудов е изследовател и музиколог със специални интереси към античната и средновековната българска музика, със специални интереси към традициите на далекоизточната азиатска музика. Той е доцент по композиция в департамент „Музика“ на Нов български университет, а от 2018 г. е и заместник-ректор по научноизследователската и творческата дейност в университета.

Георги Арнаудов е носител е на редица национални и международни премии и награди, сред които са и наградата „Златен век“ – Звезда и Грамота на Министерството на културата на Република България и Международната премия „Карл-Мария фон Вебер“.