facebook

ДепартаментМузика

Актуално

event3-sms-nbu_678x410_crop_478b24840a
27.05.2023 12:00

Камерен концерт Йоханес Брамс

Камерна зала България


Организатор:
Столична община,
Министерство на културата,
Софийска филхармония,
Национален дворец на културата
Нов български университет, департамент „Музика“

 

 

 

 

Медийни партньори: БНТ, БНР, TV1, Евронюз, bTV Radio group, КласикА, sofiaweeks.com

 

С финансовата подкрепа на УниКредит Булбанк и със съдействието на Пежо България и Thomastik-Infeld“, Австрия.

 

                    

 

Билети на касата на зала България (ул. Аксков № 1) в София и на https://www.eventim.bgУчастници:
Марта ПОТУЛСКА (виола), Австрия
Милена МОЛЛОВА (пиано)ПРОГРАМА

190 години от рождението на Йоханес Брамс

Две сонати за виола и пиано, опус 120, № 1 и № 2

 
МАРТА ПОТУЛСКА е лауреат в няколко авторитетни международни конкурса: с първи награди е от конкурса „Йоханес Брамс“ – Австрия (2007), Конкурс и фестивал Bled в Словения (2011). Има втора награда от Международния конкурс за виолисти „Михал Списак“ в Полша. Също така е носител на специална награда от Международния конкурс за виолисти „Лайонел Тетрис“ на о-в Ман, Великобритания, 2006. Maрта Потулска завършва музикално училище и продължава обучението си в Грац в Universitдt fьr Musik und Darstellende Kunst в класа на проф. Матиас Маурер, солист-виолист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Завършва следването си с отличие, в периода 2014-2016 е асистент в университета в Грац, като същевременно развива артистичната си кариера. Концертира в редица престижни международни фестивали: Salzburger Festspiele в Залцбург, La Strada и Eggenberger Schlosskonzerte в Грац, Австрия. Тя е член на Виенския камерен оркестър, Wien International Soloists Ensemble и Paganini Ensemble Vienna.

 

МИЛЕНА МОЛЛОВА е лауреат и носител на пета премия на най-престижния световен музикален форум – Първият международен конкурс Пьотр Илич Чайковски в Москва 1958). Има възможност да се обучава при Димитър Ненов, Панка Пелишек и да завърши обучението си в Московската държавна консерватория при световноизвестния пианист и педагог Емил Гилелс. Лауреат и на други отличия от авторитетни международни конкурси като: Международния конкурс за пианисти и цигулари „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж; Международния конкурс на най-голямата обществена медия в Германия ARD в Мюнхен (Internationaler Musikwettbewerb der ARD); Международния клавирен конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена (Ludwig van Beethoven International Piano Competition, Vienna). Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава над 75 години, включва творби от различни стилове и епохи от Барока до днес и се разпростира в широкия диапазон на соловото музициране, участието в различни камерни формации и най-вече в партньорството с камерни оркестри и големи оркестрови състави като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Пловдивската филхармония и др. под палката на най-големи български диригенти като Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Найден Тодоров и световни знаменитости като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и мн. др. Ръководител е на департамент „Музика“ в НБУ в периода 2000-2008. Удостоена е с титлата почетен професор в НБУ (2008) и орден „Кирил и Методий – огърлие“. От 1997 Милена Моллова е Председател на Настоятелството на НМУ „Любомир Пипков“ – София. Милена Моллова е председател за България на EPTA (European Piano Teachers Association). Получава званието „Почетен гражданин на София“.

 

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ е учреден на 18 септември 1991 година. Мисията на НБУ е да изгражда предприемчиви, социално отговорни личности; да допринася за напредъка на университетското образование; да служи на обществото. През 2021 година университетът чества своята 30 годишнина. Личности със световна слава са почетни професори и почетни доктори на НБУ. В областта на музикалното и танцово изкуство това са: проф. Райна Кабаиванска, маестро Енио Мориконе, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. д-р Райнер Бишоф, проф. Милчо Левиев, проф. Димитър Христов, д.н., проф. д-р Марио Хосен, проф. Людмил Ангелов, проф. Сузана Клинчарова, проф. Милена Моллова, проф. д-р Георги Арнаудов и др.

 

ДЕПАРТАМЕНТ МУЗИКА е част от Нов български университет и се утвърди като модел на музикално и танцово образование с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт. НБУ предлага обучение в бакалавърска програма „Музика“, магистърски програми – „Класическа музика“, „Поп и джаз музика“, „Музикално изпълнителство (на английски език)“, „Танцово изкуство“, „Тонрежисура“, „Дирижиране и композиция“, „Музикознание“, „Мюзикъл“ и в докторска програма „Музика“ с възможност за научна работа в областта на теоретичното музикознание и за интерпретаторски изследвания. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.