facebook

ДепартаментМузика

Ръководител на департамент

 

Проф. д-р Милена Шушулова


 

Милена Шушулова-Павлова е доктор по музикознание и музикално изкуство и доцент по пиано в Нов български университет. Тя е ръководител на департамент „Музика” от януари 2009 година. Завършва с отличие Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и Инструменталния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „Пиано“ – педагогически и изпълнителски профил. Тя е с дългогодишен опит като преподавател, акомпанятор и изпълнител на камерна музика.


Започва работа като преподавател по пиано, от 1986 до 1996 е пианист на Детския радиохор към БНР в София; в периода 1987–2000 работи в НМА „Панчо Владигеров”, в теоретико-композиторския факултет. От 2001 до днес преподава пиано в програми по музика в НБУ, от декември 2002 е и административно ангажирана като директор на учебни програми – бакалавърски и магистърски. Тя е инициатор за разработването, организирането и стартирането на нови програми по музика в НБУ.


Има редица концертни изяви с Детския радиохор, самостоятелни концерти и участия в зала България и Националния дворец на културата; Българско национално радио – студио 1; Национална опера; храм-паметник „Ал. Невски”; в страната – Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, В. Търново и др.; концертни турнета в Чехия, Словакия, Германия, Русия, Молдова, Украйна, Финландия, Англия, Франция, Уелс и др.; изпълнения на CD и множество записи в Радио София и БНТ.


В последните години работи активно в областта на музикознанието и клавирната педагогика, като издава в сътрудничество с екип сборник в четири части с пиеси за пиано за начинаещи и малко напреднали „Клавирно студио” (І, ІІ, ІІІ, ІV части); редица статии в сп. „Музикални хоризонти”; участва с доклади в конференции; в проекти заедно със студенти и преподаватели от НБУ. Монографиите ù: „Теоретичното наследство на Андрей Стоянов. Източници, аспекти, проекции”, (Аскони-издат, София, 2007) и „Български композиторски визии за слухово възпитание при усвояване на начални клавирни умения“ (пиеси, написани и издадени през 90-те години на ХХ век). (Музикално общество „Васил Стефанов” и Аскони-издат, София, 2006) са предпочетени от Конгресната библиотека във Вашингтон, Националната библиотека в Париж, Руската държавна библиотека в Москва, Националната библиотека в Санкт-Петербург, Университетската библиотека в Сиатъл.


От 2003 е член на дружество „Педагози-музиканти” към Съюза на музикалните и танцовите дейци, а от 2009 е председател на Дружеството. От 2005 е член на Съюза на българските композитори, секция „Музиколози”. Участва в жури на конкурси за детски клавирни изпълнения. Председател е на конкурс „Орфеева дарба“. Заедно с проф. Димитър Христов, д.н. е инициатор и организатор на научна конференция с международно участие за докторанти. Ръководи и е в редакторската колегия на периодичното научно издание на департамент „Музика” – „Млад научен форум за музика и танц”. Участва в организационния комитет на Фестивал-конкурс „С крилете на музиката”, организиран от СБМТД.

 

 


За контакт:
корпус 1, офис 504А
тел: 02/8110 504
e-mail: mshushulova@nbu.bg