facebook

ДепартаментМузика

Флейтов конкурс Моиз 2023

Международен флейтов конкурс МоизСофия (България) НБУ

29 юни / 1, 2 юли 2023

 

 

 

        

 • Лауреати в Категория „С“ (23-30)
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

  ПЪРВА НАГРАДА (3000 евро)

  предоставена отKUMINIANO FRUIT“ ООД/ SANTORELLI

  +

  КОНЦЕРТ С ОРКЕСТЪР в София

  Луна Вини (Италия)

   

  ВТОРА НАГРАДА (1000 евро)

  предоставена от ASSOCIATION AMICI DELLA MUSICA IN UDINE (Italy)

  +

  КОНЦЕРТ в Италия, организиран от Концертната асоциация „AMICI DELLA MUSICA“ на 28.8.2023

  Наталия Карашевска (Германия)

   

  ТРЕТА НАГРАДА (500 евро)
  предоставена от CAMERA DI COMMERCIO ITALIANA IN BULGARIA

  Павел Низиолек (Полша)

   

  СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за най-добро изпълнение на произведение на Георги Арнаудов

  Димитър Димитров (България)

   

 • Лауреати в Категория „B“ (17-22)
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

  ПЪРВА НАГРАДА „CONRAD KLEMM’ (1000 евро)

  предоставена от г-жа Серена Клем

  +

  КОНЦЕРТ в Италианското посолство в София

  Маша Майсен (Словения)

   

  ВТОРА НАГРАДА (500 евро)

  предоставена от ЧСОУ „Цар Симеон Велики" в София

  +

  СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за най-добро изпълнение на пиеса на Райнер Бишоф (доктор хонорис кауза на НБУ)

  София Никол Велинова (България)

   

  ТРЕТА НАГРАДА (250 евро)

  предоставена от Нов български университет и от CONFINDUSTRIA BULGARIA

  Лора Кръстева (България)

   

 • Лауреати в Категория „А“ (12-16)
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

  ПЪРВА НАГРАДА (500 евро)

  предоставена от MIYAZAWA FLUTE EUROPE

  Chantal Ramona Veit (Italy)

   

  ВТОРА НАГРАДА (200 евро)

  предоставена от CONFINDUSTRIA BULGARIA

  Dora Eglesz (Hungary)

  и

  Мина Красимирова Кирилова (България)

   

  ТРЕТА НАГРАДА (100 евро)

  предоставена от CONFINDUSTRIA BULGARIA

  Karen Kobayashi (Canada)

  и

  Emese Orsolya Kovács (Ungheria)

   

 • НОВИНИ
 • 26 май 2023

  Уважаеми кандидати за Международен флейтов конкурс МоизСофия (България) НБУ 2023, бихме искали да Ви съобщим, че регистрацията за конкурса приключи успешно. Получихме много заявления, повече от очакваното, и от различни държави: България, Австрия, Германия, Латвия, Словения, Италия, Канада, Русия, Косово, Обединеното кралство, Швейцария, Полша, Унгария.

   

  В момента журито работи по избора за категории А и Б и скоро ще Ви съобщим резултатите.

  Поздравявам целия екип, които до момента работи по това международно събитие.

 • ЗА КОНКУРСА
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

  Почетен президент

  СЪР ДЖЕЙМС ГОЛУЕЙ

  Майстор на флейтата и ученик на Марсел Моиз

   

  Музиката е най-съкровеното и емоционално изкуство, създадено от човека, универсален език, обединяващ места и култури. Тя не се нуждае от преводи, говори чрез чувствителност и интелектуални ценности. Музикантът става не само интерпретатор, но и посредник на културата.

   

  Нов български университет и Италианското посолство в София подкрепят този чудесен проект и по този начин предоставят на младите изпълнители нови възможности за културно посредничество, организирайки заедно (като доказателство за културно приятелство с общи цели) международен флейтов конкурс, в който интерпретатори от ново поколение изявяват себе си и признати в целия свят ценности.

   

  Луиза Селло, доктор и професор в НБУ, е определена от департамент „Музика“ за художествен ръководител на конкурса, който е създаден по нейна идея с цел разширяване на вече съществуващото приятелство между италиански и български институции и международно популяризиране на изпълнителската докторска програма в НБУ в областта на флейтовото изкуство.

   

  Марсел и Луис Моиз са международно признати флейтисти, които имат основно влияние върху флейтовата школа в ХХ век: в преподаването, композирането и в публикуването (редакцията) на флейтови произведения. Международният конкурс „Moyse International“ в София предлага някои от техните произведения, композирани или посветени на тях, заедно с най-важния репертоар за флейта, като дава предимство на италианската и българската музикални школи, с оглед на културното приятелство между двете страни.

   

  Правилата и журито са фокусирани към възнаграждаване не само на техническите умения на кандидатите, но и на тяхната харизма, интелигентност и разбиране на текста, както и на комуникативните им умения, като задължителна част във всяко изкуство. Целта на наградите ще бъде не само търсенето на обикновена техничност, но и повишаване на истинските индивидуални ценности на художественото качество.

   

  Победителите ще получат награди, материални подаръци и възможности за концертни изяви.

  Всички кандидати ще получат грамота за участие по време на обявяване на победителите. Сертификати на преподавателите от класираните в категории А и В се издават по желание.

 • ЖУРИ
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

  Председател

  РОБЪРТ АЙТКЕН (Канада)
  Ученик на Марсел Моиз и колега на Луис Моиз

   

   АНДРАС АДОРЯН (Германия)

   СУЗАН ХОПНЕР (Канада)

  КАРЛО ЯНС (Люксенбург)

  ЛУИЗА СЕЛЛО (Италия)

   

  За онлайн предварителния кръг на категории А и Б журито ще бъде съставено от Сюзън Хьопнер, Карло Янс, Луиза Селло.

   

  Робърт Морис Айткен Световноизвестният канадски флейтист, композитор и диригент Робърт Айткен е удостоен с Ордена на Канада и е Кавалер на ордена на изкуствата и литературата (Франция). Първо учи при Николас Фиоре, но най-влиятелният му учител е Марсел Моиз, с когото работи девет години. Той прекарва по-кратки периоди от време, работейки с Баруошър, Рампал, Гацелони и Жоне. През 1970 г., след като вече е първа флейта в симфоничните оркестри на Ванкувър и Торонто, Айткен започва солова кариера, която го отвежда до почти всяко кътче на земното кълбо. Той има повече от 70 записа на произведения, посветени на него от личности като Джон Кейдж, Джордж Кръмб, Елиът Картър, Тору Такемицу, Жил Трембле, Джон Бекуит и Брус Матер. През 2003 г. получава награда за цялостно творчество от Националната флейтова асоциация (САЩ). През 2004 г. се пенсионира като професор по флейта в Staatliche Hochschule für Musik във Фрайбург, Германия, позиция, която е заемал в продължение на 16 години. През 2009 г. Айткен е носител на най-голямата канадска награда за изкуства, престижната награда Уолтър Карсен за високи постижения в сценичните изкуства. Като композитор той притежава бакалавърска и магистърска степен от Университета на Торонто и всички негови творби са публикувани от Universal Edition, Salabert, Ricordi и Peer Music. Робърт Айткен е бил директор на Зимната музикална програма на Banff Center, основател и артистичен директор на Music Today, Music at Shawnigan и съосновател, заедно с Норма Бийкрофт, на New Music Concerts, които той ръководи в продължение на 50 години от създаването им през 1971 г.

   

  Андрас Адорян е роден в Будапеща, израства в Копенхаген, а от 1974 г. живее в Мюнхен. След като получава диплома за зъболекар в Копенхаген през 1968 г. той завършва музикалното си обучение под ръководството на Жан-Пиер Рампал и Орел Николе. Като лауреат на международни конкурси по флейта и първа флейта във важни европейски симфонични оркестри, той е назначен през 1987 г. за професор по флейта в Музикалното училище в Кьолн и продължава в периода 1996-2013 г. да преподава в Музикалното училище в Мюнхен. Удостоен с титлата Почетен професор в Института „Шнитке“ в Москва през 2018 г. С повече от 100 записани албума и като редактор на уникална и обширна енциклопедия Lexikon der Flöte, публикувана от Laaber Verlag 2009, днес той е един от най-известните и изтъкнати флейтисти на своето поколение. Андрас Адорян получава през 1968 г. наградата Jacob-Gade-Preis в Копенхаген и е лауреат на Concours International de Flûte в Монтрьо. През 1971 г. той печели Premier Grand Prix на Concours International de Flûte de Paris и през 1988 г. е удостоен с наградата на Deutsche Schallplattenkritik, през 1996 г. с Doppler-Ring на Унгарското дружество за флейта и през 2007 г. от Premio di carriera на Италианска Falaut-Associazione. През 2018 г. той получава наградата за цялостно творчество на Американската националната флейтова асоциация (NFA), през 2019 г. наградата за цялостно творчество на Китайската флейтова асоциация (CFA) и през 2021 г. наградата за цялостно творчество на Хърватската флейтова асоциация (HDF).

   

  Сузан Хопнер е утвърден международен солист и камерен музикант и е високо ценена за дълбоката си музикалност и ослепителна виртуозност. Свирила е на шест континента и е гостувала като солистка на оркестри по целия свят. Г-жа Хопнер е уважаван звукозаписен артист и е номинирана за наградата JUNO, най-високото музикално отличие на Канада. Тя обича да поръчва и изпълнява нови произведения на канадски композитори и е нетърпелива да продължи да добавя разнообразна музика към репертоара си за флейта. Сузан е завършила прочутото училище Джулиард в Ню Йорк и в момента е във Факултета по музика към Университета на Торонто, училището Глен Гулд и академията за млади артисти на Фил и Ели Тейлър в Кралската консерватория по музика. Тя често дава майсторски класове като гостуващ артист в консерватории и университети по целия свят. Когато не е заета с концерти, не преподава или пътува, Сюзън се радва на проекти „Направи си сам“, включващи бормашина, пистолет за лепило и занаяти, както и пренареждане на мебели, декор и организиране на всякакви предизвикателства. Сюзън живее в Торонто, Канада.

   

  Карло Янс, флейта, започва първите си уроци по флейта на седемгодишна възраст. След завършване на обучението си в Люксембург и Нанси (клас на Жак Мюле), той продължава обучението си в Кралската консерватория в Лиеж. Завършва двугодишна следдипломна програма в Музикалната академия в Кьолн в майсторския клас на Андрас Адорян. Провежда индивидуални уроци с великия майстор Орел Николе. Отворен към нови музикални хоризонти, Янс учи дирижиране при Ян Стулен и Жан-Филип Рийо в Кралската музикална академия в Маастрихт (диплома за дирижиране с отличие), последвана от диплома за следдипломна квалификация в "Zuid Nederlandse Hogeschool voor Muziek". Продължава обучението си в дирижирането  с Jorma Panula в Санкт Петербург. Карло Янс завършва обучението си като доктор по изкуства в Музикалната академия в Лодз (Полша). От 1984 г. Карло Янс преподава флейта и камерна музика в Консерваторията на Люксембург. През 1999 г. той получава професура по флейта и дирижиране. Той често е канен за майсторски класове в Холандия, Франция, Белгия, Германия, Гърция, Полша, Чехия, Франция, Бразилия, Съединените американски щати, Япония, Китай и Русия. От септември 2002 г. до 2009 г. Карло Янс преподава в Musikhochschule Саарбрюкен в Германия. От 2009 г. Карло Янс е член на световноизвестния камерен оркестър „Solistes Européens – Люксембург“. През 1988 г. той основава "International Forum pour flute et piano Diekirch/Luxembourg", летен курс, посетен през последните 34 години от над 1200 студенти от 58 различни националности. Освен като учител, той има активна кариера като флейтист и диригент. Дискографията му (над 60 компактдиска), печели изключителни рецензии в международната преса и награди като "Grand Prix du Disque" за неговия запис на камерна музика на Мануел Розентал.

   

  Луиза Селло, определена от New York Concert Review: „отличен контрол на дишането, брилянтно техническо представяне, завладяващ интензитет, плътен диапазон и изобилие от чар“, е артистка на флейти Miyazawa и посланик на музиката и италианската култура, подкрепяна от италианското Министерство на културата . Нейната международна кариера включва сътрудничество с Teatro alla Scalla di Milano, Рикардо Мути, Виенски симфоничен оркестър, Тайландски симфоничен оркестър, Тревър Пинок, Алирио Диас, Филип Ентремонт, Бруно Канино, Карл Лейстър, Карнеги Хол, Джулиард Скул, Сънтори Хол, струнен квартет Празак, композиторите Салваторе Скиарино, Алдо Клементи , Райнер Бишоф (премиерни изпълнения). Бивш професор по флейта в Музикалната академия в Милано и Триест (Италия), понастоящем тя е професор по флейта в докторската програма „Музика“ в Нов български университет в София (България) и гост-професор в университетите във Виена, Мадрид, Пекин , Мелбърн, Ню Йорк, Киото, Банкок, Буенос Айрес и др. Получавайки както своята ArtD по сценични изкуства, така и своята докторска степен по лингвистични и литературни науки, тя учи в Париж при Реймънд Гийо и Ален Марион, които я обявяват за „много музикална, превъзходна“, в Accademia Chigiana със Северино Гацелони, който я определя с думите: „ великолепна интерпретативна чувствителност и отличен звук”, както и с Конрад Клем в Рим, който пише за нейната „виртуозност, без да жертва изразителността”. Записва за Stradivarius, Dynamic (Италия) и Millennium (Пекин).

   

   

  НБУ Нов български университет / NBU New Bulgarian University: http://www.nbu.bg/index.php?l=851

  НБУ Департамент МУЗИКА / NBU Music Department: https://music.nbu.bg/en/

  Проф. д-р Луиза Селло: https://music.nbu.bg/en/adjunct-professors

  Секретар на конкурса Moyse Competition: moysecompetition2023@gmail.com

   

 • РЕГЛАМЕНТ
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

  Конкурсът е отворен за флейтисти от всяка националност на възраст между 12 и 30 години, изчислена към 30 юни 2023, денят, в който започва конкурса. Всеки кандидат може да участва само в една категория, дори и по-висока от възрастта му. В категория А могат да участват и флейтисти, родени преди 2011.

   

  Всеки участник трябва да представи валиден документ за самоличност в департамент „Музика“ или ще бъде отстранен от конкурса.

  Организаторите ще осигурят съпровод на пианист (безплатен с ограничение във времето за репетиция), но всеки кандидат може да участва и със свой пианист.

   

  За категории А и В предварителният кръг ще бъде онлайн. За този онлайн кръг журито ще бъде съставено от Сузан Хопнер, Карло Янс, Луиза Селло. Избраните кандидати ще участват лично във втория и последния кръг. Неизбраните няма да имат право на възстановяване на таксата за регистрация.

   

  В категория C кандидатите ще участват лично във всеки кръг.

   

  Редът на изпълнение за всички категории ще бъде установен на случаен принцип в деня на конкурса. Същият ред ще се спазва във всички останали кръгове.

   

  Кандидатите, които отсъстват от първоначалната СРЕЩА по уважителни причини, ще могат да се явят на конкурса в края на същия ден.

   

  Решенията на журито са окончателни и не подлежат на обжалване.

   

  Всички кръгове са отворени за публика. Репетиционните ще бъдат на разположение в НБУ департамент „Музика“ – етаж 5 на университета, организирани от Секретаря по заявки.

   

 • КАТЕГОРИИ
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

  КРАЕН СРОК за подаване на документи: 25 май 2023

   

  Всеки кандидат може да участва само в една категория, дори и по-висока от неговата възраст.

   

  КАТЕГОРИЯ А и В

  Категория А – родени от 2007 до 2011 г. (12-16 г.)

  Категория В – родени от 2001 до 2006 г. (17-22 г.)

   

  За категории A и B предварителният кръг ще бъде онлайн. Видеоклиповете трябва да бъдат записани на живо, с целия ръст (тяло) на флейтистите с видима част за пианото и корепетитора. Изпълненията могат да бъдат отделни за всеки автор, но не могат да бъдат редактирани. Преди всяко изпълнение кандидатът трябва да каже името и фамилията си и да уточни, че произведението се изпълнява за "Moyse Competition Sofia". Видеото трябва да бъде качено в youtube и изпратено като връзка (видеото трябва да е „скрито“, а не публично).

  Всички видеоклипове трябва да бъдат изпратени по имейл на moysecompetition2023@gmail.com  до 25 май 2023, заедно с формуляра за кандидатстване и копие на платежното (банково бордеро) за регистрация. Жури, съставено от Сузан Хопнер, Карло Янс и Луиза Селло, ще избере кандидатите за следващия кръг. Избраните кандидати в категории A и B ще участват лично в следващите кръгове.

   

  КАТЕГОРИЯ C

  Категория C – родени от 1993 до 2000 г. (23-30 г.)

   

  Кандидатите от категория C ще участват лично във всеки кръг. Часът на втория тур ще бъде определен след обявяване на резултатите от първия тур и ще бъде съобщен директно на кандидатите. Формулярът за кандидатстване трябва да бъде изпратен по имейл на moysecompetition2023@gmail.com до 25 май 2023, заедно с формуляра за кандидатстване и копие на платежното (банково бордеро) за регистрация.

   

  ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ КОНЦЕРТИ

  Заключителните концерти ще се проведат пред публика, а наградите ще бъдат раздадени в неделя, 2 юли 2023, преди заключителния концерт (вижте календара).

   

  Галерия УниАрт на НБУ

   

 • РЕПЕРТОАР
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

  Марсел и Луис Моиз, международно признати флейтисти, оказват съществено въздействие върху развитието на флейтовата школа в ХХ век: в преподаването, композирането и в публикуването на флейтови произведения (редакция).

   

  Марсел Моиз (1889-1984) е легендарен френски флейтист и преподавател, който прави революция в свиренето на флейта и дървени духови инструменти през ХХ век. Учи при Филип Гобер и Пол Тафанел в Парижката консерватория и става един от най-великите флейтисти на своето време. След като имигрира в САЩ през 1949, той става основател на музикалния фестивал Малборо. Сред неговите ученици можем да открием имената на Джеймс Голуей, Тревър Уай, Уилям Бенет, Конрад Клем, Паула Робинсън, Карол Уинсенк, Робърт Айткен.

  Луис Моиз (1912 – 2007) е френски флейтист, пианист и композитор, син на Марсел Моиз, негов учител заедно с Филип Гобер. Той преподава на много флейтисти по целия свят, включително в университетите в Торонто и Бостън и Малборо Колидж. Смятан е за един от най-големите продуценти на музика за флейта в света.

   

  Произведения, посветени на Марсел Моиз: Philippe Gaubert ‘Sonata n. 2’ / Albert Roussel ‘Jouers de Flûte’ op. 27 / Jacques Ibert Flute Concert
  Произведения, композирани и/или редактирани от Луис Моиз: Louis Moyse „Trois pièces faciles“ / Louis Moyse „7 Caprice-Etudes“ / Franz Doppler „Hungarian Fantasy“

   

  И Марсел, и Луис са близки приятели с Бохуслав Мартину, който пише своя концерт за флейта, цигулка и оркестър и го посвещава на Марсел Моиз и Бланш Хонегер Моиз, съпругата на Луис Моиз. Концертът е изпълнен за първи път под диригентството на Филип Гобер (1936).

   

  ______________________________________________________________________________

  Категория „А“ родени от 2007 до 2011 (12-16 години)

   

  ПРЕДВАРИТЕЛЕН ТУР „Онлайн“ (максимум 10 минути)

  Програма по избор (с или без пиано)
  Всички видеоклипове трябва да бъдат изпратени по имейл на moysecompetition2023@gmail.com до 25 май 2023. Видеоклипът трябва да бъде качен в youtube и изпратен като връзка (видеото трябва да бъде „скрито“, а не публично). Избраните кандидати ще бъдат информирани по имейл до 8 юни 2023 г

   

  ФИНАЛЕН ТУР „присъствено“ (10 минути)
  Програмата включва 2 произведения:

  • Антонио Вивалди - Соната в до мажор № 2 (две части свободен избор) от операта „Il Pastor fido“ op.13 за флейта и басо континуо
  • Луис Моиз „Сарабанда“ от „Trois pièces faciles“ за флейта и пиано

   

  Категория „В“ родени от 2001 до 2006 (17-22 години)

   

  ПРЕДВАРИТЕЛЕН ТУР „Онлайн“ (максимум 15 минути)

  Програмата включва 2 произведения:

  • Антонио Вивалди „Концерт оп. X n. 3’ (Il cardellino) за флейта и басо континуо
  • Саверио Меркаданте ‘7 Капричи’ (свободен избор) за флейта

  Всички видеоклипове трябва да бъдат изпратени по имейл на moysecompetition2023@gmail.com до 25 май 2023. Видеоклипът трябва да бъде качен в youtube и изпратен като връзка (видеото трябва да бъде „скрито“, а не публично). Избраните кандидати ще бъдат информирани по имейл до 8 юни 2023 г

   

  ВТОРИ ТУР „присъствено“ (15 минути)

  Програмата трябва да включва 2 произведения от изброените, една за соло флейта и една за флейта и пиано

  • Фридрих Кулау - „Капричио № 1 оп. 10“ за флейта
  • К.Ф.Е. Бах - Соната в ла минор за соло флейта (II част)
  • Г.Ф. Телеман - Фантазия № 10 (от 12 фантазии) за флейта
  • Франсис Пуленк - Соната за флейта и пиано (I част)
  • Бохуслав Мартину - Соната за флейта и пиано № 1 (I част)
  • Франц Доплер - Унгарска фантазия за флейта и пиано
  • Албер Русел - „Jouers de Flûte“ оп. 27 (Pan, Tityre) за флейта и пиано

   

  ФИНАЛЕН ТУР „присъствено“ (20 минути)

  Програмата включва 3 произведения:

  • Антонио Вивалди - Концерт оп. 10 № 6 за флейта и басо континуо
  • Райнер Бишоф - ‘Quadrifoglio’ (три части свободен избор) за флейта (частта ще бъде изпратена при поискване)
  • Луис Моиз - „Пасторал“ за флейта от „7 каприз-етюда“

   

   

  Категория „С“ родени от 1993 до 2000 (23-30 години)

   

  ПРЕДВАРИТЕЛЕН ТУР „присъствено“ (18 минути)

  Програмата включва 3 произведения:

  • Георги Арнаудов „Il sentiero degli uccelli“ за флейта (частта се изпраща при поискване)
  • 2 пиеси в различен стил, избрани от следния репертоар за флейта: Жак Ибер ‘Пиеса’ / Й.С. Бах „Партита“ в ла-минор BWV 1013 (две части по избор) / Зигфрид Карг-Елерт „Соната Апасионата“ / Лучано Берио „Секвенциа“

   

  ВТОРИ ТУР „присъствено“ (20 минути)

  Програмата включва 3 произведения:

  • Й.С.. Бах „Соната“ в ми минор Bwv 1034 (1-ва и 2-ра част) за флейта и b.c.
  • Филип Гобер Соната № 2 (I част) за флейта и пиано
  • Сергей Прокофиев Соната за флейта и пиано (I част)

   

  ФИНАЛЕН ТУР „присъствено“ (30 минути)

  Програмата включва 2 произведения:

  • Луис Моиз ‘Caprice de Pan’ за флейта от ‘7 Caprice-Etudes’
  • Концерт, избран от следния репертоар за флейта и оркестър (пиано):

  Саверио Меркаданте - Концерт в ми минор / В.А. Моцарт – Концерт KV 313 или Концерт KV 314 / Жак Ибер - Концерт

   

  За всички категории и изпълнения не се изисква свирене наизуст.


 • КАЛЕНДАР (ГРАФИК)
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

  Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ и всички събития, свързани с него, ще се провеждат в Нов български университет, София, България, 1618, ул. Монтевидео 21.

   

  Четвъртък 29 юни 2023 Нов български университет – ул. Монтевидео № 21 – София

  • 13:00-16:00  Репетиции с акомпанимент на пиано за категория „В“ (5 етаж на НБУ, І корпус, департамент Музика).
  • 16:00-17:00 – Лекции от докторанти по флейта върху теми, свързани с различни научни изследвания за инструмента (5 етаж на НБУ, І корпус, департамент Музика, зала 501).
   Лектори: Зане Абази, Антонела Бенати и Йета Герчари – докторанти по флейта
  • 17:30-18:30 – Интервю/Разговор с Robert Aitken и Serena Klemm за паметта и дейността на Марсел и Луис Моиз и Конрад Клем (5 етаж на НБУ, І корпус, департамент Музика, зала 501).
  • 20:00 – Концерт за откриване на конкурса 2023 (залата ще бъде уточнена), Софийски музикални седмици 2023. Изпълнения на флейтистите, които са членове на журито на конкурса и докторанти по флейта в НБУ.

   

  Петък 30 юни 2023 Нов български университет – ул. Монтевидео № 21 – София

  • 8:30 СРЕЩА (теглене на жребий) на кандидатите от категория „В“ (5 етаж на НБУ, І корпус, зала 501).
  • 9:00 -12:00 Първи тур за категория „В“ (галерия УниАрт на НБУ).
  • 12:30-14:00 Репетиции с акомпанимент на пиано за категория  „В“ (5 етаж на НБУ).
  • 14:00-16:00 Финален тур за категория „В“ (галерия УниАрт на НБУ).
  • 16:00-18:00 Репетиции с акомпанимент на пиано за категория „C“ (5 етаж на НБУ).
  • 18:00-19:00 Лекции от докторанти по флейта върху теми, свързани с различни научни изследвания за инструмента (5 етаж на НБУ, І корпус, департамент Музика, зала 501).
   Лектори: Биргит Каро и Мирна Мликота Диздаревич
  • 19:00  Обявяване на победителите и връчване на грамоти за участие в категория В“ (зала 501, 5 етаж, І корпус на НБУ).
  • 19:30-21:00 Репетиции с акомпанимент на пиано за категория „C“ (5 етаж на НБУ).

   

  Събота 1 юли 2023 Нов български университет – ул. Монтевидео № 21 – София

  • 8:30 СРЕЩА (теглене на жребий) на кандидатите от категория „C“ (5 етаж на НБУ, І корпус, зала 501).
  • 9:00 -12:00 Първи тур за категория „C“ (галерия УниАрт на НБУ).
  • 13:00-16:00 Първи тур за категория „C“ (галерия УниАрт на НБУ)
  • 14:00-16:00 Репетиции с акомпанимент на пиано за категория „А“ (5 етаж на НБУ)
  • 16:00 СРЕЩА (теглене на жребий) на кандидатите от категория „А“ (5 етаж на НБУ, І корпус, зала 501).
  • 16:30-18:30 Финален тур за категория „А“ (галерия УниАрт на НБУ).
  • 19:00  Обявяване на победителите и връчване на грамоти за участие в категория A (зала 501, 5 етаж, І корпус на НБУ).
  • 19:30-21:00 Репетиции с акомпанимент на пиано за категория „C“ (5 етаж на НБУ).

   

  Неделя 2 юли 2023 Нов български университет – ул. Монтевидео № 21 – София

  • 9:30 СРЕЩА (теглене на жребий) на кандидатите от категория „C“ (5 етаж на НБУ, І корпус, зала 501).
  • 10:00-13:00 Втори тур за категория „C“ (галерия УниАрт на НБУ).
  • 13:30-15:00 Репетиции с акомпанимент на пиано за категория „C“ (5 етаж на НБУ).
  • 15:00-18:00 Финален тур за категория „C“ (галерия УниАрт на НБУ).
  • 19:00  Обявяване на победителите и връчване на грамоти за участие в категория „C“ (зала 501, 5 етаж, І корпус на НБУ).
  • 20:00 Концерт на лауреатите за закриване на конкурса и церемония за връчване на наградите в категории A, B, C (галерия УниАрт на НБУ).

   

  Всички лауреати на І-ва и ІІ-ра награда от категории A, B, C ще свирят на концерта в събота 2-ри юли 2023 от 20:00.


 • НАГРАДИ
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

   

   


  КАТЕГОРИЯ „А“

  1. Първа награда в категория „A (500 евро), предоставена ни от MIYAZAWA FLUTE EUROPE
  2. Втора награда в категория „А“ (200 евро), предоставена ни от CONFINDUSTRIA BULGARIA
  3. Трета награда м категория „А“ (100 евро), предоставена ни от CONFINDUSTRIA BULGARIA

   

  КАТЕГОРИЯ „В“

  1. Първа награда „CONRAD KLEMM’ в категория „B“ (1000 евро), предоставена ни от г-жа Серена Клем и Концерт в ИТАЛИАНСКОТО ПОСОЛСТВО в София
  2. Втора награда в категория „В“ (500 евро), предоставена ни от ЧСОУ „Цар Симеон Велики" в София
  3. Трета награда в категория „В“ (250 евро), предоставена ни от НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ и от CONFINDUSTRIA BULGARIA

   

  КАТЕГОРИЯ „С“

  1. Първа награда в категория „С“ (3000 евро), предоставена ни отKUMINIANO FRUIT“ ООД/ SANTORELLI и Концерт с оркестър в София
  2. Втора награда в категория „C“ (1000 евро), предоставена ни от ASSOCIATION AMICI DELLA MUSICA IN UDINE (Italy). и КОНЦЕРТ в Италия организиран от Концертната асоциация „AMICI DELLA MUSICA“ на 28.8.2023 в Италия.
  3. Трета награда в категория „С“ (500 евро), предоставена ни от CAMERA DI COMMERCIO ITALIANA IN BULGARIA

   

  *За концертите пътните и квартирните разходи са за сметка на победителя.

   

  Всички награди ще бъдат раздадени по време на церемонията по закриването на конкурса. На участниците във вечерния концерт не се дължи възнаграждение. Наградите се определят от журито и ще бъде разделени между победителите. Удостоверение за преподавателите (сертификат) на наградените участници в конкурса ще бъде дадено по желание. Всички кандидати ще получат грамота за участие по време на обявяването на победителите.

   

 • ЗАПИСВАНЕ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА
 • Международен флейтов конкурсМоиз2023 – София НБУ

   

  КРАЕН СРОК за подаване на документи: 25 май 2023

  Таксата трябва да бъде платена преди 25 май 2023, за да потвърдите участието си!

   

  Регистрацията трябва да бъде направена чрез съответния „Формуляр за кандидатстване“ и изпратена на moysecompetition2023@gmail.com  заедно с копие на платежно нареждане (банково бордеро) за платена такса.

   

  Cat. A              55€ / 110 BGN

  Cat. B              65€  / 130 BGN

  Cat. C              75€ / 150 BGN

  При плащането трябва да се напише/посочи „Регистрация за Моиз международен флейтов конкурс 2023 – София НБУ Cat. ___ Име на кандидата”.

   

  В български лева
  Банка: ОББ
  IBAN:BG44UBBS78271010551907
  Bank Code: UBBS/BIC:UBBSBGSF

   

   

  В Евро
  Банка:KBC Bank
  IBAN:BG43RZBB91551460052998
  Bank Code: RZBB/BIC:RZBBBGSF

   

   

  Формулярът за кандидатстване трябва да бъде изпратен по имейл до 25 май 2023, като прикачите копие от документа за плащане и копие от личната карта. За категории А и В видеото трябва да бъде изпратено заедно с формуляра за кандидатстване.

   

   

   

  Как се стига до НБУ 

  Нов български университет (НБУ)

  1618 София, България ул. Монтевидео 21

  https://www.nbu.bg/en/about-nbu/welcome-to-nbu

   

  С такси: yellow такси (от летището или от гарата)
  С метро: Метро 3 (зелен цвят) станция Мизия

   

   

  Настаняване 

   Препоръчително настаняване на 100 м. от НБУ

  https://www.booking.com/hotel/bg/wow-apartments.bg.html

   

   

  Попълването на формуляра за участие е желателно да е на английски език!

  Ако участника има затруднения с попълването на английски език има бланка и на български.