facebook

ДепартаментМузика

Отзиви за творчески изяви

 • ТРУДЕН, НО УСПЕШЕН КОНЦЕРТ
 • На 15 ноември 2021 година се състоя вокален концерт в галерията „УниАрт“ в НБУ. Изпълниттелите бяха Андроники Антониу – мецосопрано от Кипър и Уанг Бо – сопрано от Китай, и двете от вокалния клас на д-р Наталия Афеян, а на рояла беше доц. д-р Ермила Швайцер.

   

  На пръв поглед ситуацията изглеждаше безнадеждна поради многобройните трудности, съпътстващи осъществяването на това събитие: два дена преди концерта все още не се знаеше дали Андроники ще може да влезе в България заради ковид-обстятелствата; в продължение на двете ѝ години в МФ с нея бе работено само онлайн и чухме гласа ѝ на живо ден преди концерта; самото събитие се проведе в неестествена обстановка – малобройна публика с маски, в 15 часа, когато настроението не е празнично, възможност за една-единствена репетиция преди концерт с тежка програма и най-накрая – заболяване на едната изпълнителка.

   

  Мога съвсем откровено да кажа, че резултатът далеч надмина и най-смелите ми надежди. Вместо очакваното фиаско се получи чудесен концерт, който за Андроники беше и държавен изпит за завършване на магистърската ѝ степен, а за Уанг Бо – част от задължителната ѝ изпълнителска програма като докторантка в деяартамент „Музика“. Изпълнени бяха песни, арии и дуети от Вивалди, Моцарт, Глук, Масне, Донауди, Бизе, Верди, Пучини и Бритън. Двете певици демонстрираха отлична вокална техника и артистичност. Огромна е заслугата на Ермила Швайцер, която не само осигури (както винаги) блестящ акомпанимент, но и виртуозно и със завидно самообладание преодоляваше музикалните недоразумения, причинени от съвсем недостатъчния брой репетиции.

   

  Благодаря на трите изпълнителки и на публиката и пожелавам нови и скорошни срещи!

   

  Наталия Афеян

 • ЗА СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ 2019 и за майсторството на организаторите му…
 •  

  ЗА СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ 2019

  и за майсторството на организаторите му…

   

  Софийски музикални седмици (Sofia Music Weeks International Festival) са дългогодишен основен международен фестивал на територията на столицата ни, който има установена публика, традиционна важност и мащабност. Няма да е пресилено ако се каже, че той е музикалното лице на София, което е останало непокътнато и цялостно. Софийската публика очаква всяко издание на този елитен музикален празник. Престижът на столицата ни зависи от поредното издание и през 2019-та на Музикалния фестивал Софийски седмици. Самият факт, че то е 50-то – ЮБИЛЕЙНО! вече изисква запазване на традицията и нейното продължаване. Това е мисия за организаторите и дълг на Столична община. ПОЛОВИН ВЕК ТРАДИЦИЯ ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА МУЗИКАЛНАТА КУЛТУРА В СТОЛИЦАТА НИ! Причина да се съхрани традицията и да се развива любовта на почитателите, новата публика и да се възпитават младите към търсене на най-висококачествени музикални образци е доц. д-р Момчил Георгиев.

  В сайта на фестивала[1] четем: Международният фестивал „Софийски музикални седмици“ се открива за първи път на 24 май 1970 година. Постепенно се утвърждава като най-значителното за София и страната международно музикално събитие. Отстоявайки основната си цел - да представя пред българската публика най-значимото от световното и българското музикално творчество и изпълнителско изкуство на най-високо равнище – фестивалът получава международно признание с приемането му през 1982 в Асоциацията на европейските фестивали за музика, театър и балет, в която членуват престижните фестивали от цяла Европа. Доказателство за високия авторитет на Софийските музикални седмици е участието във фестивала на симфонични оркестри, като Виенската, Берлинската, Ленинградската филхармония, оперни театри и балетни трупи от Италия, Франция, Швеция, Великобритания и др. страни, диригенти от световна величина (Клаудио Абадо, Генадий Рождественский…), знаменити инструмен-талисти и певци (Хенрик Шеринг, Леонид Коган, Алексис Вайсенберг, Янош Штаркер, Елена Образцова, Хосе Карерас, Мирела Френи, Пиеро Капучили ...), световноизвестни камерни състави („Виртуози ди Рома“, „Московски виртуози“, квартет „Амадеус“, квартет „Сметана“ ...) и много други. Българското присъствие е достойно защитено от Софийската филхармония, Софийската опера, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Симфоничия оркестър и Смесения хор на Българското национално радио, Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, извънстолични хорове и оркестри (Пловдив, Русе, Варна, Бургас), изявени солисти-инструменталисти и певци (Минчо Минчев, Георги Бадев, Антон Диков, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Александрина Милчева ...). Освен концерти и оперни и балетни спектакли, в програмите на фестивала се включват и други форми: научни конференции (кръгли маси) в областта на музикалната теория, фотоизложби, прожекции на филмирани опери, майсторски класове за млади инструменталисти и певци. Отбелязват се годишнини на български и чужди големи композитори, осъществяват се първи изпълнения на значими музикални творби (в това число и нови), цикълът „Подиум на младия изпълнител“ е трибуна на талантливи млади български и чуждестранни музиканти.

  Особено трепетно е всяко участие в Софийски музикални седмици за департамент „Музика“ от Нов български университет. Вече години наред си партнираме, защото фестивалът е отворен за иновации, за млади таланти, за предоставяне на възможности за студенти и докторанти, за съвместни изяви, за нова музика, както и за нова публика. В годините ние сме изградили трайни връзки, подкрепяме Софийските седмици, но и фестивалът дава път на младите виртуози на София и България от НБУ. Партньорското ни взаимодействие има изява в няколко аспекта. НБУ предлага концерти и семинари, които да се включат в програмата на фестивала. Всяка година това са майсторските класове на проф. Сузана Клинчарова по арфа, на проф. Людмил Ангелов по пиано, семинарите на някои от гостуващи професори-виртуози от Европа и света, които са по времето на фестивала. Фестивалът бе един от първите, който подаде ръка за представяне на новите публики от район Овча купел на прекрасната зала УниАрт на НБУ за концерти и други музикални изяви като по този начин направи нейното представяне пред аудиториите на фестивала. Традиционно департамент „Музика“ реализира редица съвместни проекти, които са свързани с наука, мениджмънт и ПР на млади творци и изпълнители. Като част от програмата през 2019-та е 14-тото издание на Научната конференция за докторанти, постдокторанти и преподаватели с международно участие на НБУ „Млад научен форум за музика и танц“.

  Основна дейност през 2019-та година в Софийските седмици и специално на доц. д-р Момчил Георгиев е организиране на честванията за 120 години от рождението на проф. Панчо Владигеров – едно от най-големите имена в музикалната култура на България и Европа. Част от програмата и на фестивала ще е Културална международна конференция за композитора и педагога Панчо Владигеров в Нов български университет. Към нея ще има семинар по клавирна интерпретация на произведения от Панчо Владигеров (за което ще е поканен неговият внук Панчо Владигеров) и голям концерт – изпълнен в УниАрт галерията на НБУ и в къща-музей „Панчо Владигелов“.

  Няма да е хвалба ако спомена и чудесно структурираната програма на фестивала „Софийски музикални седмици 2019-та“. Откроява се иновативността и новите моменти, които определено са свързани със стратегическите цели на Столична община – да представи София като осъществяването на връзки и взаимоотношения с европейската култура и изкуство – един непрекъснат приоритет на фестивала; изграждане на „културни мостове” към успелите български творци в чужбина – нещо което фестивалът прави всяка и всяка година като подкрепя българските творци! Непрекъсната връзка с провеждането на инициативата Европейска столица на културата в Пловдив през 2019.

  Горещо препоръчвам Софийски музикални седмици 2019. Организаторите (доц. д-р Момчил Георгиев и проф. Пламен Джуров) са достойни мениджъри, радетели за българската култура. Години наред правят и невъзможното (с минимум средства), за да продължава този водещ фестивал със световни сертификати и открояващ София на картата на музикални събития на Европа и света. Софийските седмици са ценен музикален културен продукт, който трябва да бъде подкрепян.

  На 23 май 2019 година маестро Пламен Джуров и „най-добрият интерпретатор на Шопен“, според световната преса, Людмил Ангелов ще открият Софийските музикални седмици 2019 с любими творби от полския композитор. Световноизвестният пианист свири в най-престижни зали като Линкълн Център, Берлинската филхармония, Музикферайн във Виена, Миланската Скала, Плейел и Гаво в Париж, Херкулес в Мюнхен, Концертгебау в Амстердам, Операта в Монте Карло, Брукнерхаус в Линц, Аудиторио Насионал в Мадрид, Аудитори в Барселона, Палау във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория и др. Той е най-щастлив, когато свири за българската публика в зала „България“. На откриването на Международния фестивал Софийски музикални седмици 2019 почетният професор на Нов български университет Людмил Ангелов ще изпълни Фредерик Шопен – Втора Балада и Вариации на тема „Дон Жуан“. Ще бъде изсвирена и сюитата „Кармен“ на Жорж Бизе/Родион Шчедрин под диригентството на проф. Пламен Джуров

   

  София, 10.01.2019.

   

   

   

  Проф. д-р Милена Шушулова

   

   

  [1] http://www.sofiaweeks.com

 • ЕДИН ВЪЛНУВАЩ КОНЦЕРТ, СЪСТОЯЛ СЕ В ГАЛЕРИЯ УНИАРТ НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
 • ЕДИН ВЪЛНУВАЩ КОНЦЕРТ,

  СЪСТОЯЛ СЕ В ГАЛЕРИЯ УНИАРТ НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

  Гл. ас. д-р Росица Бечева, департамент „Музика”, Нов български университет

   

  На 25.01.2019г. в галерия УниАрт на Нов български университет се състоя Дипломен спектакъл на певеца  Майкъл Смолууд (тенор), завършващ  Магистърска  степен по класическо пеене в Нов български университет в класа на д-р Наталия Афеян. На рояла - доц. д-р Ермила Швайцер.

  Концертът започна с анонс от д-р Наталия Афеян - за идеята за концерта, участниците в програмата, жанрово - стиловите особености на избраната музика.

  В тази връзка бих искала да припомня, че д-р Наталия Афеян - понастоящем преподавател по класическо пеене в департамент „Музика” на Нов български университет, е музикант, чиято творческа дейност включва изяви в национален и международен аспект, между които: от 1991 – 1998 постоянен солист на Мелбърнската държавна опера (Victoria State Opera) – Австралия, участие в национални и международни проекти като вокален и артистичен консултант.

  Доц. д-р Ермила Швайцер – преподавател по Камерна музика в Нов български университет и Нациoналната Музикална Академия „проф. Панчо Владигеров, развива активна концертна дейност, с многобройни творчески изяви в областтта на камерното музициране - както у нас, така и в чужбина, носител на награда „Златна лира” на СБМТД (2014г.).

  Майкъл Смолууд– тенор от Австралия, е участник в редица постановки на камерната сцена и престижни оперни театри в Австралия, Европа и САЩ .

  На любителите на камерното музициране бе представена разнообразна в жанрово-стилово отношение програма, включваща творби от Бетовен, Рейналдо Аан и Бритън – повечето от които не са изпълнявани в България. В концертната програма прозвучаха: Песен 1 оп. 40 по стихове на Франсис Куорлс- из Пет песни на Бенджамин Бритън, вокалният цикъл от 6 песни - На далечната любима,оп. 98 – на Лудвиг ван Бетовен (1. Взор от хълма, 2. Където планините са сини, 3. Воали във висините,4. Тези високи облаци, 5. Май се завръща, поляните цъфтят, 6. Приеми тези песни), вокална музика от Рейналдо Аан (На Хлое , Галантни празници, Славеят на люляка, Задимен, Пролет).

  Със своята завладяваща интерпретация, отлична вокална техника, изразителен тембрист глас с голям динамичен обхват, гласови изваяни фрази, Майкъл Смолууд поднесе на присъствуващите една незабравима среща с камерната музика. Уменията на професионален артист-изпълнител проличаха и във вниманието към музикалния детайл, усета за жанр и стил, артистичното присъствие и внушение.

  За успешната сценична реализация на този концерт, огромна заслуга има и пианистката Ермила Швайцер - със своето техническо и артистично майсторство, умения на акомпанятор, в един блестящ диалог с певеца Майкъл Смолууд.

  С пожелание за нови творчески успехи!