facebook

ДепартаментМузика

Актуално

event2-sms-nbu_678x410_crop_478b24840a
24.05.2023 19:00

Камерен концерт Менделсон и Брамс

Камерна зала България


Организатор:
Столична община,
Министерство на културата,
Софийска филхармония,
Национален дворец на културата
Нов български университет, департамент „Музика“

 

 

 

 

Медийни партньори: БНТ, БНР, TV1, Евронюз, bTV Radio group, КласикА, sofiaweeks.com

 

С финансовата подкрепа на УниКредит Булбанк и със съдействието на Пежо България и Thomastik-Infeld“, Австрия.

 

                    

 

Билети на касата на зала България (ул. Аксков № 1) в София и на https://www.eventim.bgУчастници:
Марио ХОСЕН (цигулка)
Валери ЛЕОПОЛД (цигулка), Австрия
Марта ПОТУЛСКА (виола), Австрия
Стефания ЯНКОВА (виола)
Рудолф ЛЕОПОЛД (виолончело), Австрия
Лиляна КЕХАЙОВА (виолончело)
Максимилиане ВИЛМС (цигулка), Германия
Кармен ТЕЛФЕЯН (цигулка)


ПРОГРАМА

190 години от рождението на Йоханес Брамс

 

Йоханес БРАМС – Секстет No.2, сол мажор

Allegro non troppo

Allegro non troppo

Рoco Adagio

Poco Allegro

Феликс МЕНДЕЛСОН БАРТОЛДИ – Октет оп. 20, ми бемол мажор

Allegro moderato ma con fuoco

Andante

Scherzo: Allegro leggierissimo

PrestoМАРИО ХОСЕН (цигулка) е виртуоз със световна известност. Той прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле оставя важен отпечатък върху кариерата му. Работи с Руджеро Ризи и Ифра Нийман. Носител е на престижни награди. Смятан е за един от най-добрите съвременни интерпретатори на Паганини. Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на БНР – София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много др. Гастролира в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония и др. Марио Хосен концертира и записва със световни артисти като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, предоставена от Австрийската национална банка. Марио Хосен е почетен професор на НБУ. Той е основател и артистичен директор на Международната академия и музикален фестивал "Орфеус", която се провежда ежегодно във Виена (Австрия). Редактор и изследовател на творчеството на Паганини за едно от старите музикални издателства в света "Musikverlag Doblinger" Виена. Марио Хосен e удостоен с престижната награда „София“ за музика и с наградата на ФМ класик радио през 2015 година. Артист на Thomastik Infeld, Vienna и брандов посланик на Пежо.

 

ВАЛЕРИ ЛЕОПОЛД (цигулка) е родена във Виена, Австрия. Баща ѝ е известен професор по виолончело, а дядо ѝ и подарява огромната си колекция от картини на град Виена, заради което построяват музей на негово име – Музей Леополд. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст по метода Сузуки, в група с преподавател Дебора Улрех, по- късно и с Агнес Фюрлингер. От 2003 е в подготвителния клас по цигулка на Евгения Полачек в Университета за музика и изобразително изкуство във Виена, след което и при Юри Полачек. Лауреат е на Австрийския националния конкурс „Prima la Musica”. Дипломира се като бакалавър при проф. Амирам Ганц във Виенската консерватория и специализира камерна музика в Университета при проф. Йоханес Майзел. Тя музицира много като камерен изпълнител. Участва на редица фестивали, сред които Летния фестивал в Гурк и музикалния Фестивал в Остфрисланд. От 2004 е стипендиант на фондацията на Йехуди Менухин “Live Music Now”. Съосновател е на ансамбъл Хатор, както и член на струнен квартет Либра. Концертира активно в Европа и Турция. Паралелно с цигулката, Валери се занимава много активно с Franklin-Methode®, Level 2, посещава курсове и самата тя преподава.

 

МАРТА ПОТУЛСКА (виола) е лауреат в няколко авторитетни международни конкурса: с първи награди е от конкурса „Йоханес Брамс“ – Австрия (2007), Конкурс и фестивал Bled в Словения (2011). Има втора награда от Международния конкурс за виолисти „Михал Списак“ в Полша. Също така е носител на специална награда от Международния конкурс за виолисти „Лайонел Тетрис“ на о-в Ман, Великобритания, 2006. Maрта Потулска завършва музикално училище и продължава обучението си в Грац в Universitдt fьr Musik und Darstellende Kunst в класа на проф. Матиас Маурер, солист-виолист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Завършва следването си с отличие, в периода 2014-16 е асистент в университета в Грац, като същевременно развива артистичната си кариера. Концертира в редица престижни международни фестивали: Salzburger Festspiele в Залцбург, La Strada и Eggenberger Schlosskonzerte в Грац, Австрия. Тя е член на Виенския камерен оркестър, Wien International Soloists Ensemble и Paganini Ensemble Vienna.

 

СТЕФАНИЯ ЯНКОВА (виола) започва да свири на цигулка на 6 години в школата на НМУ „Любомир Пипков", а от 13 годишна възраст свири на виола. Година по-късно е приета в музикалното училище към университета Билкент при проф. Джавид Джафер (Анкара, Турция). Висшето си образование продължава в НМА „Панчо Владигеров" при доц. Стефан Жилков. Изнася концерти в Кипър, Дания, Швеция, Финландия, Германия, Австрия, Чехия, Турция, България и др. Тя е водач на виоловата група в Симфоничен оркестър на БНР. Прави специализация при проф. Томас Зелдиц във „Висше училище за музика и театър" в Хамбург, Германия както и в Университет за музика и приложни изкуства – Виена, Австрия. Концертира и свири с артисти от световна величина. Лауреат е на редица международни конкурси и участва в много майсторските класове на Волфганг Клос, З. Фюрлингер, Ю. Юров, Ойлер, Р. Канети и др.

 

РУДОЛФ ЛЕОПОЛД (виолончело) е сред най-многостранните музиканти на своето поколение. Завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Страстта му към бароковата музика го отвежда още в началото на творческия му път до ансамбъла Concentus Musicus на Николаус Харнонкур, с който записва Бранденбургските концерти на Бах, както и много други произведения. Рудолф Леополд е солист виолончелист в този ансамбъл в продължение на 25 години и продължава сътрудничеството си с Concentus Musicus и до днес. Като съосновател и изпълнител в прочутия Виенски струнен секстет, Рудолф Леополд се радва на международна кариера в продължение на 25 години. С този ансамбъл записва по-голямата част от творбите за струнен секстет за EMI и Pan Classics и пише много аранжименти за секстета. Неговата редакция на първата версия на „Метаморфози” на Рихард Щраус е публикувана от Boosey and Hawkes и се изпълнява в цял свят. От 1990 Рудолф Леополд е професор по виолончело в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. Преди това преподава камерна музика в Университета за музика във Виена. Основава и ансамбъла Il Concerto Viennese, който през 2013  изпълнява неговата възстановка на „Матеус пасион” от Йохан Себастиан Бах на фестивала Osterklang във Виена, а след това в Инсбрук и Грац.

 

ЛИЛЯНА КЕХАЙОВА (виолончело) е четвърто поколение музикант. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” София, а след което получава бакалавърска и магистърска степен във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурсите: „Concertino Praga” (2006, Чехия), конкурса на Виенската консерватория „Fidelio-Wettbewerb“ (2013) и др. Лиляна Кехайова работи с едни от най- видните педагози: Антон Никулеску (Румъния), Доминик Де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия), Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др. Концертира активно и гостува на редица фестивали в Австрия, Италия, България, Хърватска, Сърбия, Турция и Чехия, където има възможността да застане на сцената до големи музиканти като Марио Хосен (цигулка), Борис Мерсон (пиано), Волфганг Клос (виола), Милена Моллова (пиано), Луиза Селло (флейта), Владимир Косяненко (виола), Ромен Лельо (тромпет), Майкъл Лудвиг (концертмайстор на Филаделфийска филхармония), както и да свири като солист в залите Musikverein (Виена), Athenaeum (Букурещ), Palau de la Musica (Барселона) и Dvorak Hall (Прага). От 2014 Лиляна е генерален секретар на Лятната музикална академия във Виена “International Music Academy Orpheus”. Член е на Виенския камерен оркестър “Vienna Classical Players”. От 2018 преподава в Нов български университет. Тя е стипендиант на „Thomastik-Infeld Vienna”, на „Bank Austria“ и на австрийската фондация „Alban Berg".

 

МАКСИМИЛИАНЕ ВИЛМС (цигулка) и КАРМЕН ТЕЛФЕЯН (цигулка) са студентки в магистърска програма „Класическа музика“ в Нов български университет с преподавател проф. д-р Марио Хосен. И двете активно концертират и едновременно с това правят записи и работят. Кармен е щатен оркестрант в Софийска филхармония. Максимилиан Вилмс е стажант в Държавния оркестър Rheinische Philharmonie Koblenz, паралелно с обучението си в магистърската програма в Нов български университет в София. За 2022 тя спечели и академична позиция в Класическата филхармония в Бон. Успешно завършва бакалавърската си степен при Сузана Йоко Хенкел в Университета за музика и танц в Кьолн, допълнена от два семестъра в чужбина в прочутата Литовска академия за музика и театър с Дайнюс Пуоджукас (концерт майстор на Литовския държавен симфоничен оркестър) във Вилнюс. Максимилиан Вилмс е стипендиант на Фондация Рихард Вагнер и участва в проекта MUTE на Академия Бетовен в Бон и в концертния формат „1:1 Concerts” в Кьолн. Тя е активен млад изпълнител. Кармен Телфеян завършва средното си образование във Варненското музикално училище и след това се дипломира в Лондонския колеж по музика при д-р Деворина Гамалова. Дипломира се с отворен за публика концерт в Българското посолство в Лондон с произведения на Ал. Райчев, Б. Сметана, П. Ил. Чайковски и Х. Виенявски в акомпанимент на Емануеле Молика. Изпитният рецитал за получаване на бакалавърска степен по музикално изпълнителство е под надслов „Неприкосновени славянски корени”.

 

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ е учреден на 18 септември 1991 година. Мисията на НБУ е да изгражда предприемчиви, социално отговорни личности; да допринася за напредъка на университетското образование; да служи на обществото. През 2021 година университетът чества своята 30 годишнина. Личности със световна слава са почетни професори и почетни доктори на НБУ. В областта на музикалното и танцово изкуство това са: проф. Райна Кабаиванска, маестро Енио Мориконе, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. д-р Райнер Бишоф, проф. Милчо Левиев, проф. Димитър Христов, д.н., проф. д-р Марио Хосен, проф. Людмил Ангелов, проф. Сузана Клинчарова, проф. Милена Моллова, проф. д-р Георги Арнаудов и др.

 

ДЕПАРТАМЕНТ МУЗИКА е част от Нов български университет и се утвърди като модел на музикално и танцово образование с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт. НБУ предлага обучение в бакалавърска програма „Музика“, магистърски програми – „Класическа музика“, „Поп и джаз музика“, „Музикално изпълнителство (на английски език)“, „Танцово изкуство“, „Тонрежисура“, „Дирижиране и композиция“, „Музикознание“, „Мюзикъл“ и в докторска програма „Музика“ с възможност за научна работа в областта на теоретичното музикознание и за интерпретаторски изследвания. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.