facebook

ДепартаментМузика

Актуално

event-master-class-liudmil-angelov-1_678x410_crop_478b24840a
04.07.2023 09:00

Майсторски клас на проф. Людмил Ангелов

04.07-15.07.2023

Корпус 1, зали 502, 504, 506 и 507


Организатори:
ФДЕНО и департамент „Музика“


Водещ:
Людмил Ангелов, Почетен професор на НБУ

Участници:
студенти и ученици от музикалните училища и академии в България и чужбина


Срок за записване:
30.06.2023

 

Прослушване:
04.07.2023 г., Нов български университет, зала 506, корпус 1

 

Провеждане: 
04-17.07.2022, Нов български университет

 

Заключителен концерт на участниците в майсторския клас: 15.07.2023 г., Камерна зала „България“

 

Регламент:

 

Право на участие в майсторския клас на Людмил Ангелов имат изпълнители от 14 до 30 – годишна възраст с музикално образование или особени творчески постижения.

За конкурсното прослушване кандидатите подготвят по свой избор: един виртуозен етюд и една пиеса от известен пианист-композитор с максимална продължителност до 10 минути.

Допуснатите кандидати трябва да имат подготвено едно или повече произведения, различни от тези, изпълнени на прослушването. Избраният репертоар трябва да бъде съобразен с темата на майсторския клас.

След прослушването за работа в майсторския клас се класират до 15 кандидати.

Най-добрите участници в майсторския клас ще се представят на Галаконцерта.

Определени участници, показали изключително майсторство по време на майсторския клас, ще получат възможността да участват в концерти в Испания, Полша и България.

Завършилите участници получават диплом от Нов български университет.

 

 

Записването на кандидатите продължава до 30.06.2023 г. на:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeiyJ-83D_Zx6K31ePzSeUhxU2OKENukEFAYfWjlCwOUmjp6g/viewform

 

 

Стипендии/Награди:

 

  • Концерт със симфоничен оркестър през следващия музикален сезон.
  • Стипендия за обучение в курс в НБУ при проф. Ангелов.
  • Участие в концерт в рамките на един от следните български фестивали: „Пиано Екстраваганца“ или „Софийски музикални седмици“.
  • Участие в концерт в City Mark Art Center, Sofia

 

 

 

 

Людмил Ангелов

 

Роден във Варна. Завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и изключителният педагог Константин Станкович. Носител е на награди от международните конкурси “Фр. Шопен” (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

 

 

Популярен на петте континента, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската Филхармония, “Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, “Концертгебау” в Амстердам, “Плейел” и “Гаво” в Париж, ”Линкълн Център” в Ню-Йорк, “Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт, “Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други.

 

 

Записвал е за фирмите RСА, Gega new, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

 

 

Признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, Людмил Ангелов е изпълнявал многократно Интеграла на клавирното творчество на този композитор и е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010, 2015 и 2021 г.

През 2011 година Академичният съвет на Нов български университет присъди престижното звание „почетен професор“ на маестро Людмил Ангелов за неговите заслуги към българската музикална култура и популяризирането й в Европа и по света.

През 2010 година проф. Людмил Ангелов провежда своя първи майсторски клас в НБУ. През годините партньори на майсторския клас са Музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“, TV 1, Национален дворец на културата, Софийска филхармония, Фестивал „Пиано Екстраваганца“, Фестивал „Варненско лято“ и други. От учебната 2011-2012 година проф.Ангелов води редовни курсове по пиано, камерна музика и интерпретация в НБУ, департамент „Музика“. За повече информация: www.nbu.bg