facebook

ДепартаментМузика

Проф. Александър Йосифов

Проф. Александър Йосифов

Проф. Александър Йосифов е изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог. Роден е на 12 август 1940 г. в София и умира  на 25.11.2016 г. Той е потомствен музикант - негов баща е композиторът и диригент Йосиф Йосифов, който е сред основателите на Старозагорската и Варненската опера, а чичо му е световно известният тенор от 40-те и 50-те години на миналия век – Илия Йосифов.

 

След като завършва музикалната гимназия във Варна, Александър Йосифов постъпва на служба във Военноморските сили и едновременно с това започва своите опити като композитор. Там написва и посвещава песен на първия космонавт в света Юрий Гагарин и при неговото посещение в България лично му я подарява. Песента и до днес е в музея на космонавтиката в Русия. Александър Йосифов завършва висше музикално образование в Националната музикална академия в София в класа по композиция на проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Жени Ковачева.

 

Международно признание и успешно начало за кариерата на Александър Йосифов поставя първа награда за композиция, която той печели 28-годишен на конкурс за симфонични произведения в Триест (Италия) през 1968 г.

 

Проф. Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1 500 опуса във всички музикални жанрове. С особена популярност се ползват неговите 28 опери и балети със 100 премиери и над 2 000 спектакли в България и чужбина. Операта „Хан Крум Ювиги” е гастролирала на сцената на „Большой театър” с два спектакъла и концертно изпълнение на отделни действия на сцените на Щатсопер във Виена, и театър „Шан’з Елизе” – Париж през 1981 г. Операта „Хан Крум Ювиги” е поставена и на хълма Царевец, Велико Търново в рамките на фестивала „Сцена на вековете” през 1989 г. и е заснета от Българската национална телевизия.

 

През 1986 г. в Гданск, Полша е премиерата на балета „Кръстоносци” по романа на Хенрик Сенкевич. Тази постановка гастролира на много сцени в европейски оперни театри.

 

Творчеството на композитора включва също хорова и детска музика, вокални песни, над 800 естрадни песни, над 300 обработки на народни песни, авторска музика към игрални и документални филми. Особено популярни сред публиката са и детските опери на композитора, които са над 10 и се представят във всички оперни театри на България. В Гданск, Полша е поставяна и детската опера „Чудните приключения на Тошко Африкански”, като за 5 сезона там се играят рекордните 437 спектакъла.

 

Проф. Александър Йосифов е автор на 6 симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър, концерт за виолончело и оркестър, за кавал и оркестър, за флейта и оркестър. Автор е на 58 опуса за клавирно дуо, които в последните години му донасят изключително международно признание. Новост в световната музикална литература са неговите „Канон и токата” за два рояла на 16 ръце, изпълнявани с голям успех в Япония, за които получава „Специалната награда” на Международния конкурс за композиция в Токио през 1997 г. На същия конкурс през 1999 г. Александър Йосифов печели голямата награда Grand Prix „Kanebo“ за „Прелюд и фуга” № 2 за две клавирни дуа.

 

Уникално по форма е и неговото произведение „Симфония концертанте” за две клавирни дуа и оркестър от 10 рояла (24 пианисти – 48 ръце), чиято световна премиера е в зала „Metropolitan Art Space” в Токио, Япония през ноември 2000 г.

 

Творбата му „Архаичен танц” за два рояла, 12 пианиста – 24 ръце е изпълнена с успех на фестивал в Bad Herrenalb, Германия през 2003 г. и на сцената на „Sayed Darwish Theatre“ – Alexandria Opera House в Египет през януари 2011 г. и е включена в CD „Bolero Night“.

 

Носител е на 20 международни награди от конкурси за композиция в Япония (4 пъти), Италия (2 пъти), Гърция (2 пъти), Турция, Русия, Германия, Словакия, Полша, Югославия и България. Негови произведения са изпълнявани на концерти, записвани за радио и телевизионни предавания и издавани на CD в тези страни, както и в Бразилия, Австрия, Франция, Швейцария, Португалия, Канада, Египет, САЩ и др.

 

Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” и в Нов Български Университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност. Като педагог по специалността „Оперно пеене с диригент” той е подготвил над 160 изпълнители и оперни певци, много от които пеят на световните оперни сцени.

 

Сред изявите му на диригент са концерт със Солунската филхармония през 2000 г., оперен рецитал на Райна Кабаиванска със Софийската филхармония в зала „България”, 2004г., концерт с Анна Томова-Синтова и майсторския ѝ клас в Зала 1 на НДК, 2009 г., над 40 концерта с Академичния симфоничен оркестър на Националната Музикална Академия „П. Владигеров”. През 2009 и 2010 г. провежда в камерна зала „България” концерти със студентите по оперно пеене от Нов Български Университет.

 

Александър Йосифов е кавалер на „Почетен кръст за заслуги към Република Австрия”, почетен кръст за „Заслуги към културата на Полша”, на орден „Стара планина” I степен, „Кирил и Методий” I степен и др. Бил е председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата.

 

Член е на Международната асоциация за клавирно дуо със седалище в Токио, Япония.

Канен е многократно за председател и член на национални и международни музикални конкурси.

От 1987 до 1990 г. е член на IMZ, Виена. Член на журито на фестивала „Златна роза” в Монтрьо, Швейцария.

Проф. Александър Йосифов е председател на Оперния фестивал в Стара Загора.

Член е на Съюза на българските композитори.

Президент и съосновател на Виенския клуб към посолството на Република Австрия в София, в чието си качество е активен поддръжник на идеята за приобщаване на българската творческа среда към най-доброто от австрийската културна традиция.

 

От 1968 до 1986 г. в продължение на 18 години, Александър Йосифов е генерален директор на фирмата за грамофонни плочи „ Балкантон”. В репертоара и музикалните издания той провежда политика на отразяване на върховите постижения на българските музиканти и осъществява записи на произведения от световната класика и съвременните български композитори.