facebook

ДепартаментМузика

Проф. д.н. Румен Цонев

Проф. д.н. Румен Цонев

Проф. Румен Иванов Цонев, д.н. е роден на 30.05.1950 г. в гр. Бургас и умира на 26.09.2014 г.

 

Той е композитор, диригент, педагог. Завършва Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“), специалност „Композиция“ при проф. Лазар Николов (1975). Автор на музиката за над 200 театрални спектакъла, играни на четири континента, композирал музика за игрални и документални филми, за произведения за музикален театър. Професор по музикален театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и доктор на музикознанието в НАТФИЗ. Професор и дълги години ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет (в периода 01.10.2004 г. до 01.07.2010 г.), професор в департамент „Музика“ на НБУ, гост-професор в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж, в Консерваторията за полифонична музика в град Тур, в Лионската консерватория, в Кралския колеж за музика (Лондон). Ръководител на майсторски класове в Лондон, Париж, Марсилия, Атина, Амстердам, Стокхолм, Бостън, Ню Йорк и др. Проф. Румен Цонев е доктор на Сорбоната, основател и главен диригент на Френския вокален ансамбъл за православна музика, музикален директор на АТЕМ (Ателие за театър и музика) Париж – най-големият център за музикален театър в Европа и на Националния театър в Тулуза.

 

Автор е на над 80 статии и рецензии в научния и периодичния печат. Работил е с най-авторитетните наши театрални режисьори: Гриша Островски, Крикор Азарян, Маргарита Младенова, Пламен Марков, Александър Морфов. Също с известните драматурзи Славомир Мрожек, Фернандо Арабал; с трупите на Ингмар Бергман, Питър Грийнуей, Морис Бежар; с актьорите Биби Андершон, Ани Жирардо, Александър Калягин.

 

През 2007 година Румен Цонев е удостоен с награда „Икар 2007“ за авторска музика към спектакъла „Дванайсета нощ“, постановка на Младежкия театър, „Аскеер 2007“ за театрално изкуство, за авторския музикален спектакъл „Ритъм енд блус“ в театър „Зад канала“ и авторската музика към „Дванайсета нощ“. Получава и награда за театрална музика`2007 от Фондация „Маестро Димитър Вълчев“, „Златен ритон“ от Международния кинофестивал, Пловдив`2007, за музиката към анимационния филм „А + Е“.