facebook

ДепартаментМузика

Райна Михайлова, почетен професор на НБУ

Райна Михайлова, почетен професор на НБУ

Райна Михайлова е сред големите български сопранови гласове. Родена е 20 септември 1915 г. в Русе и умира на 6 април 2008 г. в София.

През 1937 г. завършва Държавната музикална академия в София. Ученичка е на Христина Морфова и Людмила Прокопова. Годината, когато получава висшето си музикално образование, бележи и първите й сценични прояви – в софийските театри „Оде­он“ и „Ренесанс“

Дебютира на сцената на Софийската опера на 23 декември 1943 г. в ролята на Марженка от операта „Продадена невеста“ от Бедржих Сметана. Скоро след това е назначена за солистка и бързо натрупва солиден сопранов репертоар. Особено ярки са нейните превъплъщения като Мими от „Бохеми“ и Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини, Виолета от „Травиата“ на Джузепе Верди, Неда в „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало, Графинята от „Сватбата на Фигаро“ на Волфганг Амадеус, Памина от „Вълшебната флейта“ пак от Моцарт, Оксана в „Черевички“ на Пьотър Чайковски, Антонида в „Иван Сусанин“ на Михаил Иванович, Марфа в „Царска годеница“ на Николай Андреевич Римски-Корсаков.

 

Звездата на българската опера от 50-те години на изминалото столетие има многобройни гастроли както в страната, така и в чужби­на (СССР, ГДР, Полша, Чехословакия, Унгария, Югославия и др.) – сама и с оперния състав. Изнася концерти с такива виртуози като Мстислав Ростропович и Леонид Коган.

След приключването на певческата си кариера Райна Михайлова се отдава на преподавателска дейност. Тя предава опита си първо в Държавната музикална академия (от 1971 до 1997 г.), а впоследствие и в Нов български университет. През 2000 г. е провъзгласена за „Почетен професор на НБУ“ – за цялостния й принос към учебното заведение и по-специално за заслугите й за създаването на департамент „Музикално-сценични изкуства“.