facebook

ДепартаментМузика

ЛЯТНА ФОЛКЛОРНА АКАДЕМИЯ

20160702-124009_184x250_fit_478b24840a

ЛЯТНА ФОЛКЛОРНА АКАДЕМИЯ

Изследвания

ЛЯТНА ФОЛКЛОРНА АКАДЕМИЯ

01– 03.07.2016 г., гр. Кюстендил

гл. ас. д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска

От 01 до 03 юли 2016 в гр. Кюстендил се проведе Лятна фолклорна академия, организирана от департамент Музика на НБУ и читалище „Братство“ – гр. Кюстендил. Организатори и водещи на академията са доц. д-р Георги Петков и гл. ас. д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска. Основната цел на академията бе осъществяването на среща между студентите и българския фолклор на терен, да имат възможност да приложат на практика познанията си получени в НБУ по обреден фолклор и музикална фолклористика. В академията участваха студенти от различни програмни випуски и специализации. Те имаха възможност да слушат и записват множество образци на традиционната българска фолклорна култура – песни, танци, словесен и обреден фолклор. Фолклорната академия бе съчета с провеждането на 10-то юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Пауталия“ – гр. Кюстендил. Периодът бе избрана не случайно, тъй като за кратко време студентите имаха възможност да се запознаят и проучат по-детайлно образци от различни региони на страната – Северняшка, Добруджанска, Тракийска, Родопска, Шопска и Пиринска фолклорни области. Това е един изключително ценен момент за младите хора, защото от една страна те се докосват до традиционното пеене и танцуване, „така както е било“, но от друга страна това е една база данни, която те могат да използват за изграждане на собствен материал или за бъдещата си работа като изпълнители или ръководители на групи. Студентите събраха материал, който тепърва предстои да бъде дешифриран и обработен. Освен това имаха възможност от близо да се докоснат до невероятното майсторство на българката с изработваните от нея десетилетия традиционни фолклорни костюми. Богатство на палитри и багри, което завинаги ще остане в спомените на студентите.

Преди провеждането на лятната фолклорна академия съвместно с доц. Петков направихме семинар, на който запознахме студентите с особеностите на теренната работа. Какви са основните моменти, които те трябва да спазват при записването и обработването на събраните материали, тъй като това е много важна част от тяхната основна работа.

Благодарим на Читалище „Братство” – гр. Кюстендил за подкрепата, която ни оказа при организирането на първата лятна фолклорна академия.

Като резултат от работата на студентите се явява последващ проект, който ще продължи дейността им по издирване и съхранение на българския фолклор.