facebook

ДепартаментМузика

МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ - ФЕСТИВАЛ „ВСЕЛЕНАТА НА КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА“

МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ - ФЕСТИВАЛ „ВСЕЛЕНАТА НА КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА“

Други публикации

МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ - ФЕСТИВАЛ

„ВСЕЛЕНАТА НА КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА“

„Computer Music Space – Electroacoustic Autumn“

София 2014

От 2 до 6 декември 2014 година се състоя Форум-фестивалът „Вселената на компютърната музика”(Computer Music Space-Electroacoustic Autumn-Sofia 2014»)

За пореден път фестивалът - събитие с дългогодишна традиция (тази година беше 13-то издание) представи актуалните тенденции в света на електронната и компютърната музика. През всички години на своето съществуване фестивалът винаги е носил и идеята за изграждане на художествената сцена на електронната и компютърната музика в България. В тази връзка следва да се отбележи, че поднесената фестивална програма, включваше разнообразни прояви: концерти - електронна музика, електроакустична музика, компютърна музика, музика за синтезатори и музика, правена с компютър, Майсторски клас по Синтезатор, WORKSHOP - синтезатори и софтуер, СЕМИНАРИ по аудиодизайн, SOUND DESIGN - с участието на композитори и изпълнители, студенти и преподаватели от Нов български университет, представени от проф. д-р Симо Лазаров.

Бих искала да припомня, че Форум-фестивалът „Вселената на компютърната музика” в този си вид съществува от 2000 година. Създаден от Хауърд Уиршъл, Симо Лазаров, сдружението на авангардни идеи KYMA- Atlanta, USA, с помощта на Synthi AVB - Tel Aviv, Israel той носи идеята за периодични световни срещи на съмишленици - предимно композитори и изпълнители на електроакустична музика. Основното послание на организаторите проф. д-р Симо Лазаров и Хауърд Уиршъл е за приобщаване на млади творци в сферата на електронната музика, разширяване на техния културен и творчески хоризонт, установяване на взаимни контакти и

 

формиране на един по-широк обхват от произведения в различни сфери на изкуството, които могат да се синтезират в една творба.

Творчески екип на Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика” «Computer Music Space» и модул „Компютър­но музициране” – НБУ: Симо Лазаров, Венцислав Йорданов, Росица Бечева, Стела Атанасова.

13-то издание на Форум-фестивала „Вселената на компютърната музика” отново изобилстваше с разнообразни прояви, като през тази година повечето срещи с публиката на концертите, семинарите, уърк­шопите, майсторския клас по синтезатор на проф. д-р Симо Лазаров и Нацио­нална конференция «Акустика-ФЕМА-София 2014», се проведоха в Нов български университет, НТС ул. «Раковски» 108, студио Гема Мюзик. Събития от фестивала бяха отразени от БНР, БНТ, БТВ, Нова Телевизия и други медии, както и on line - по Интернет.

На 2.12.2014г., от 10:00 ч., във Федерация на НТС, ул. «Раковски» 108, се състоя откриването на Национална конференция „АкустикаФЕМА” (Физическа, електро- и музикална акустика). Национална конференция „Акустика-ФЕМА” е събитие на научно-техническата секция ФЕМА, създадена през 2013г. Нейната дейност е продължение на част от дейността на национална секция „Акустика” създаде­на през 1974г. „ФЕМА” се занимава с проблемите на музикалната, физическата и електроакустиката. В нея членуват инженери, акустици, музиканти, програ­мисти, медици, физици и други работещи в областта на акустиката.

Участие с доклади в областта на музиката и технологията взеха: проф. д-р Симо Лазаров (НБУ), Венцислав Йорданов (НБУ) с доклад на тема:”Директно преобразуване и четене на звуци в реално време в MIDI устройства“, гл. ас. д-р Росица Бечева (НБУ) с доклад на тема: „Новите парадигми за употреба на дигиталните технологии в процеса на музикално изпълнение. Интерактивни практики и сензорно - базирани музикални инструменти – аспекти”, гл. ас. д-р Стела Атанасова (НБУ) с доклад на тема:Новите измерения в света на музиката”, доц. Димитър Василев (НБУ), гл.ас. Цанислав Байчев (Педагогически колеж - Добрич).

                                    

На 3.12.2014г. от 17:00 ч., в галерия УниАрт на Нов български университет, проф. д-р Симо Лазаров - създател на форум-фестивала и основател на специалност „Компютърно музициране” откри 13-то издание на международния форум-фестивал.

                           

Фестивалната програма продължи с концерт с наименование „Eлектронен звук и визия”.

Присъствуващите имаха възможността да се потопят в атмосферата на музиката на Симо Лазаров – пиеси от „Балетна музика за синт-пиано и двама влюбени”, „Музика за лека нощ” прозвучаха в изпълнение на живо от:                    проф. д-р Симо Лазаров (синтезатор, пиано), гл.ас.д-р Росица Бечева (синтезатор), гл.ас.д-р Стела Атанасова (електрическа виола) - преподаватели от Департамент „Музика”, НБУ и Николай Плачков (синтезатор) - студент от модул „Компютърно музициране”.

На концерта бяха представени също творби от Вангелис („Прелюд”), Пърсел („Ария”), съвместни проекти на преподаватели и студенти (съавторската композиция из областта на електронната музика в стил „ambient” със заглавие „Нова земя” – съвместен проект на гл.ас.д-р Росица Бечева и Стоян Сертов - студент „компютърно музициране”), проекти на студенти реализирани в часовете по синтезатор (Николай Плачков, Симеон Радев, Венцислав Иванов - студенти „компютърно музициране”, представиха авторска електронна музика).

С огромен интерес от присъствуващите беше посрещната концертната изява на доц. д-р Борис Наймушин – ръководител на департамент „Англицистика” в Нов български университет.

                                  

Концертната програма включваше и авторска музика на Станислав Станчев (Стенли) - видеоконцерт представящ албумите на музиканта, с визуализация изготвена от Мег Коновска и изпълнение на артистите Илияна Салазар и Мишо Паунов.

Станислав Станчев – Стенли е студиен музикант, който експериментира с различни стилове, използ­вайки техническите възможности за музикален синтез и запис. Животът и творчеството му се характеризират със стремеж към духовно усъвършенствуване и са изпълнени с надеждата за един нов, по-добър свят.

Мег Коновска е артист по визуализация и дизай­нер, установена в Лондон. Завършила е компютърна графика и анимация в Нов български университет и магистърска степен по изкуствата в Централния колеж по изкуство и дизайн на Сент Мартин. Нейни творби включват видео и изобразително изкуство, ди­зайн, уеб и графика, журналистика, творческо писане и др.

Проф. д-р Симо Лазаров и спонсорите - сем. Станчеви, връчиха наградите „Компютърно музициране НБУ най- добър студент - най добър професионалист”, адресирани към студентите, изучаващи компютърно музициране и студентите от програмите по изкуства. През тази година отличията бяха присъдени на: Мег Коновска – „мултимедия и музика”, Любима Грънчарова – „синтез на изкуства – поезия и електронна музика”, Филип Георгиев – „изготвяне на уебсайт и саунд-дизайн”.

                          

Фестивалната вечер завърши с прожекцията на филма: „Симо Лазаров - 40 години електронна музика в България”.

https://www.youtube.com/watch?v=SEFFCXh9sPM

                             

На 4.12.2014 г. от 17:00ч. в галерия УниАрт на НБУ на концерта „E-музика и визия” прозвучаха творби из областта на електроакустичната музика и видеоарта. Бяха представени творби от: Valentin Lazar – VAL, Владимир Влаев, Мария Панайотова, Federico Constanza, Jerod Sommerfeldt, Joel Matthys, Josh Goldman, Kazuaki Shiota, Mara Helmuth, Sangbong Nam, Turkur Gasimzada, Steven Weimer.

На 5 декември 2014г., от 15:00ч., в студио Gema Music се проведоха СЕМИНАР и WORKSHOP, а от 19:00ч. – във филмотечно кино „Одеон” беше представен цикълът „Напред и Нагоре”, състоящ се от трейлър и 9 музикални арт видео филма на Любомир Велев (музикант, композитор, тонрежисьор, продуцент, видеографър).

На 6 декември 2014г. - последният ден от фестивала, от 10:00 ч., в зала 505, корпус 1, НБУ се проведе Майсторски клас по синтезатор на проф. д-р Симо Лазаров, а от 15:00 ч. в студио Gema Music - СЕМИНАР и WORKSHOP.

Закриването на 13-тият Международен Форум-фестивал „Вселената на компютърната музика” („Computer Music Space – Electroacoustic Autumn“ София 2014) беше на 6 декември – 21:00-23:00ч. в Българско национално радио-програма ”Хоризонт“, „на живо” в предаването „Картини от една изложба”*. Слушателите на предаването имаха възможността да чуят музика и интервюта на студенти и преподаватели от модул „Компютърно музи­циране“ и Учебно-практическо и изследователско звено за компютърно музици­ране и компютърна звукообработка към БФ на НБУ.

*(линк към предаването: http://www.kartiniotednaizlojba.com/index.php?p=3&id=248)

За пълноценното провеждане на събитията на Форум-фестивала „Вселената на компютърната музика”(Computer Music Space-Electroacoustic Autumn-Sofia 2014»), от съществено значение беше и перфектната организация и качествена работа при озвучаването и техническото съдействие, осъществена от студентите-тонрежисьори под ръководството на доц. Димитър Василев.

В заключение бих искала да отбележа, че Форум-фестивалът „Вселената на компютърната музика”, със своите 13 издания, се явява своебразен генератор за развитие на съвременната електронна среда в България, фокусирайки вниманието върху идеята за синтез на изкуствата, необятния свят на електронната и компютърната музика и съвременните форми на представяне, превръщайки се в творческо пространство за нови идеи.

 

 

гл. ас. д-р Росица Бечева

Прикачени файлове