facebook

ДепартаментМузика

Представяне на първата радиопиеса в съраунд

Представяне на първата радиопиеса в съраунд

Научни и учебни издания

Представяне на първата радиопиеса в съраунд

(Снимки от автора)

По случай 80 годишнината на Радиотеатъра, на 21 декември, БНР – редакция радиотеатър и НБУ, представят пред публика първата в България радиопиеса в седемканален съраунд.

Експериментите за изработване на радиопиеси в пространствен звук започват още с въвеждането на стереозаписа в БНР. Така в 1970г е направена първата радиопиеса в стереозвук от звукорежисьорите Евтим Кокошаров и Борис Ангелов – „Папагалчето и пеперудката“. Последват и други успешни опити, какъвто е квадрозаписът на радиопиесата „Мач“, със звукорежисьори Асен Саев, Румен Симеонов и звукорежисьор от Унгария. През 80-те години се правят успешни експерименти с изкуствена глава, направена от техническия гений Петър Кънчев. Появилите се нови звукови формати за пространствен звук, които се прилагат главно в киното, отварят нова посока в следващите начинания. През 2013г, при създалите се условия за многоканално смесване с компютърни програми и многоканален звуков контрол, във Второ студио на БНР, се правят първите успешни опити във формата Долби съраунд 7.0 мюзик. Тогава за първи път прозвучава началото на радиопиесата „Болен“. Още в края на същата година се записват и смесват във Второ студио на БНР, цели концерти в същия формат от изявени студенти от Департамент „Музика“ на НБУ, като първите са дело на Ангелия Вихрова. Завършването обаче на цялостна радиопиеса в съраунд отнема няколко години. В края на 2018г тя е вече готова и предстои да бъде представена пред публика.

Радиотеатърът „Болен“ е създаден и е прозвучал по БНР в края на 2010г. Автор и режисьор е Ани Васева, а музиката и звуковият дизайн са дело на композитора Асен Аврамов. Стереоверсията е изработена от Живко Марев и Владимир Тренчев.

Представянето на първата радиопиеса в съраунд ще бъде на 21.12.2018г във Второ студио на БНР. От 15.00ч ще бъде предпремиерата за специалисти, а от 17.00ч ще е официалната премиера за широката публика. Желаещите да присъстват на представянето на радиопиесата е необходимо да бъдат в студиото поне 10 минути по-рано, тъй като местата са ограничени.

Модератор на събитието доц. Димитър Василев

Група студенти по време на експерименти със записи в многоканален съраунд.

Завършилите бакалавърска степен студенти на НБУ, Департамент „Музика“–  Николай Плачков и Венцислав Иванов, в етап на изработването на радиопиесата в седемканален съраунд.

Звукорежисьорът Вилислав Гълъбов и звукоинженерът Михаил Михайлов, завършили магистратура в НБУ, Департамент „Музика“, участници в изработването на версията в съраунд на радиотеатъра, в Пето студио на БНР.

Представяне на радиопиеса пред публика във Второ студио след изграждането на последната му акустическа облицовка.

                                                              доц. Димитър Василев

Прикачени файлове