facebook

ДепартаментМузика

XIX Международен ФОРУМ - ФЕСТИВАЛ „ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА 2021” Internacional Forum-Festival COMPUTER MUSIC SPACE- Sofia 2021

111_184x250_fit_478b24840a

XIX Международен ФОРУМ - ФЕСТИВАЛ „ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА 2021” Internacional Forum-Festival COMPUTER MUSIC SPACE- Sofia 2021

Други публикации

 19-ти Международен ФОРУМ - ФЕСТИВАЛ
„ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА 2021”
Internacional Forum-Festival
COMPUTER MUSIC SPACE- Sofia 20
21
19 aприл - 22 май 2021

и
НЯКОИ ПО-ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ ОСЪЩЕСТВЕНИ ОТ ЕКИПА НА
ЦЕНТЪР ЗА КОМПЮТЪРНО МУЗИЦИРАНЕ И САУНД ДИЗАЙН „СТАНИСЛАВ СТАНЧЕВ
СТЕНЛИ“ ПРЕЗ АКАДЕМИЧНАТА 2020-2021

 

19-то издание на Международния форум – фестивал „Вселената на компютърната музика – София 2021” (Internacional Forum-Festival COMPUTER MUSIC SPACE- Sofia 2021), се проведе в периода: 19 aприл -22 май 2021.

 

Поради световната пандемична обстановка, с колегите в областта на електронната и компютърна музика от цял свят, които имаха намерение да участват в това издание на фестивала, беше направена уговорка, че всички концерти ще се проведат онлайн, а при подобряване на обстановката, концертите ще минат с присъствие на публика.

 

За всяко събитие линковете в ZOOM бяха давани ежедневно. Информацията беше публикувана на сайта на Computer Music Space International Forum-Festival Sofia-линк: https://www.facebook.com/pg/Computer.Music.Space.International.ForumFestival/posts/

 

В това 19-то поред издание на фестивала, отново беше представена разнообразна програма – творби из областта на електронната, електроакустичната, компютърната музика, музика за синтезатори и музика, правена с компютър, уъркшопи, с участието на преподаватели и студенти от Нов български университет, музиканти и композитори, представени от проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на НБУ. Бяха представени най-актуалните тенденции и иновации в областта на електронната и компютърната музика.

 

Създаден от Хауърд Уиршъл, Симо Лазаров, сдружението на авангардни идеи KYMA - Atlanta, USA, с помощта на Synthi AVB - Tel Aviv, Israel, фестивалът „Вселената на компютърната музика” в този си вид, съществува от 2000 година. Основното послание на организаторите е за приобщаване на млади творци в сферата на електронната музика, разширяване на техния културен и творчески хоризонт, установяване на взаимни контакти и формиране на един по-широк обхват от произведения в различни сфери на изкуството, които могат да се синтезират в една творба.

 

Организатори на 19-ти Международен форум – фестивал „Вселената на компютърната музика – София 2021” са: Нов български университет, УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли”, департамент „Музика“.

 

Членове на екипа на 19-тия форум-фестивал и форма на участие в проекта:
проф. д-р Симо Лазаров – НБУ- Ръководител на проекта, гл. ас. д-р Росица Бечева – НБУ, д-р Емил Трайчев – НБУ, доц. Димитър Василев – НБУ, доц. д-р Цанимир Байчев - Шуменски университет, Васил Джиджев - технически сътрудник към УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли”, Венцислав Йорданов – Технически университет, Нивелян Гемижев - Музикална къща „Гема мюзик”.

 

На 19 април 2021г. от 17:00 ч., онлайн , се състоя първото събитие в рамките на фестивалната програма: E-музика и пърформънс, на което бяха представени части от мултимедийни произведения на студенти и преподаватели. Събитието беше с участието на: проф. д-р Симо Лазарова, гл. ас. д-р Росица Бечева, д-р Емил Трайчев, доц. д-р Цанимир Байчев, студенти от курсовете по „Електронна и компютърна музика”, „Тонрежисура”, майнър програма „Музикален Ди Джей (DJ) и Видео Джей-инг” (VJ).

 

На 20 aприл 2021г. от 18:00 ч., онлайн, се състоя второто събитие от фестивалната програма: E-музика и саунд дизайн-прослушване на творби на студенти. Участие в програмата взеха студенти с преподаватели проф. д-р Симо Лазаров и гл. ас. д-р Росица Бечева, от курсовете по „Електронна и компютърна музика”, „Тонрежисура”, майнър програма „Музикален Ди Джей (DJ) и Видео Джей-инг” (VJ): Виктор Мичев, Денис Гаврилов, Стилиян Стоянов, Кристиян Петков, Теодор Попов, Андрей Пенков, Тони Тотов, Георги Тонков, Марта Фол, Александър Василев, Екатерина Кирчева.

 

С огромен интерес бяха посрещнати проектите из областта на електронната музика: „Dreams“ („Мечти“) на Стилиян Стоянов, „НБУ бийт“ на Александър Василев, „Denzel“ на Денис Гаврилов, „The end is near“ Андрей Пенков, „Slow motion“ („Бавно движение“) на Марта Фол, „Спомен от отминал свят“ на Виктор Мичев и др.

 

 

На 25 aприл 2021г. от 17:00 ч., (за гостите от чужбина) „Звуците на София“- онлайн разглеждане на забележителности на София.

 

На 26 aприл 2021г. от 11:00 ч., се състоя откриването на Национална конференция „Акустика-ФЕМА 2021” (Физическа, електро- и музикална акустика). Национална конференция „Акустика-ФЕМА” е събитие на научно-техническата секция ФЕМА, създадена през 2013 г. Нейната дейност е продължение на част от дейността на национална секция „Акустика” създадена през 1974 г. „ФЕМА” се занимава с проблемите на музикалната, физическата и електроакустиката. В нея членуват инженери, акустици, музиканти, програмисти, медици, физици и други работещи в областта на акустиката).

 

Участие с доклади в областта на музиката и технологията взеха:
проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор - НБУ, доц. Димитър Василев – НБУ, БНР, гл. ас. д-р Росица Бечева (НБУ), гл. ас. д-р Стела Атанасова (НБУ), д-р Емил Трайчев (НБУ), инж. Венцислав Йорданов – Технически университет, Светослав Дерменджиев – Българско национално радио, доц. д-р Цанимир Байчев (Шуменски университет), Александър Байчев (Шуменски университет), prof. Rudolf Ruzicka – Musical Academie Brno – Chehia, Val Lazar – Conservatorion Nes Tsiona – Israel. С обсъждане и творчески разговори, с пожелания за здраве и до нови срещи завърши това вълнуващо събитие.

 

На 27 aприл 2021г. от 18:00 ч., беше премиерата на СD албума КРИСТАЛИ на проф. д-р Симо Лазаров и Юли Анков в рамките на 19-тия Международен форум – фестивал „Вселената на компютърната музика 2021”. На това поредно събитие в рамките на фестивалната програма, с участието на студенти и преподаватели от департамент „МУЗИКА“ - с водещ проф. д-р Симо Лазаров и модератор гл. ас. д-р Росица Бечева, беше представен и спомен за Станислав Станчев-Стенли – авторска музика, Стенли през погледа на колеги и неговите родители Росица и Иван Станчеви.

 

На следващите две събития от фестивалната програма - с водещ: проф. д-р Симо Лазаров и модератор: гл. ас. д-р Росица Бечева, почитателите на електронната музика имаха възможността да се запознаят с творби на участници от чужбина:

  • на 10 май 2021г. от 17:00 ч., E-музика и саунд дизайн прозвучаха творби на приятели от USA-Кyma University; France – Institut, Internaтtional de Musique Electroacoustique de Bourges; приятели от Sweden; приятели от Israel.
  • на 11 май 2021г. от 18:00 ч., E-музика и саунд дизайн – бяха представени творби на участници от: Germany, приятели от France – IRCAM, приятели от Niederlands, приятели от Italy.

 

Представени бяха творби из областта на електронната музика на българските композитори: Румен Бальозов, Димитър Николов, Йордан Колев и др. Във фокуса на вниманието беше и 17 студио - Студиото за електронна музика при БНР.

 

Поредни събития в рамките на фестивалната програма бяха двата уъркшопа с водещ: проф. д-р Симо Лазаров и модератор: гл. ас. д-р Росица Бечева, посветени на първия електронен инструмент Теремин, проведени на 17 май 2021г., 17:00 ч., WORKSHOP –Theremin и на 18 май 2021г. от 18:00 ч., WORKSHOP – Theremin 2.

 

Второ събитие от фестивалната програма, състояло се на 18 май 2021, 10:00ч., беше представяне на CD албума „Картини от България 5“ на студенти и преподаватели и алумни от специализация „Компютърно музициране“ в Jazz FM Радио. Предаването „на живо“ с водещ Светослав Николов и дискутант проф. д-р Симо Лазаров, беше с активното участие на Денис Гаврилов и Стилиян Стоянов - студенти от специалrзация „Електронна и компютърна музика“ на Департамент „Музика“ НБУ с преподаватели гл. ас. д-р Росица Бечева и проф. д-р Симо Лазаров.

 

На 19 май 2021г. 17:00 ч., в програмата E-музика и визия - Музикални арт видеофилми на известни творци - с водещ проф. д-р Симо Лазаров и модератор гл. ас. д-р Росица Бечева, на участниците в 19-тия Международен форум-фестивал Вселената на компютърната музика 2021, беше представен спомен за Юли Анков – неизменен участник в много от фестивалите. Във фокуса на вниманието беше последния концерт с негово участие.

 

На 20 май 2021г. 17:00 ч., концерта в предпоследния ден на фестивала: E- звук и слово –поезия и музика; E-музика и саунд дизайн - с водещ проф. д-р Симо Лазаров и модератор гл. ас. д-р Росица Бечева, беше посветен на Божествената искра, която запалва творческия устрем. Представени бяха творби на водещи фигури из областта на електронната музика. Прозвучаха откъси от мултимедийния спектакъл „Божественото  начало“ на Симо Лазаров.

 

На 22 май 2021г. от 21:10 до 23:00 часа, в ефира на програма ХОРИЗОНТ на Българско национално радио, в предаването Картини от една изложба, беше официалното закриване на 19-ти Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика 2021” (Internacional Forum-Festival COMPUTER MUSIC SPACE- Sofia 2021), с премиерно представяне на албума „Картини от България 5“ на студенти и преподаватели и алумни от специализация „Компютърно музициране“, музика и интервюта на студенти и преподаватели от курсовете по „Електронна и компютърна музика“, „Тонрежисура“ на УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн Станислав Станчев-Стенли.

 

 

Албумът „Картини от България 5“ на студенти и преподаватели от специализация „Електронна и компютърна музика“ и „Тонрежисура“ на Нов български университет, включващ проекти на студенти, проекти на преподаватели, съвместни проекти на преподаватели и студенти, е с участието на: проф. д-р Симо Лазаров, доц. Димитър Василев, гл. ас. д-р Росица Бечева, доц. д-р Цанимир Байчев, д-р Емил Трайчев, студентите: Адриан Беляшки, Андрей Пенков, Александър Василев, Васил Джиджев, Виктор Мичев, Давид Джонев, Денис Гаврилов, Иван Радков, Кристиян Петков, Марта Фол, Румена Маринова, Силвина Панкова, Стилиян Стоянов, Теодор Попов, Тони Тотов.

 

В анонса към предаването на водещия Сергей Шишов четем следното (http://www.kartiniotednaizlojba.com/index.php?p=3&id=563): „В навечерието на нашия национален празник 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, тази година решихме в „Картини от една изложба“ да дадем възможност за изява на представители на младото поколение на България. И така, петнадесет студенти от специалност „Компютърно музициране” на Нов български университет с преподаватели проф. д-р Симо Лазаров и гл. ас. д-р Росица Бечева се наемат да пресъздадат с изразните средства на електрониката за пети пореден път красивите моменти и преживяванията си при съвместните им обиколки из България, правейки концерти и създавайки неповторимата атмосфера на творческия си устрем. В албума „КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ 5“ откриваме тяхното желание за съзидание и надежда. Многообразието на живота предлага разностилни композиции, носещи специфичната звукова среда, и това са композиции, обединени от темата за България. Всеки един от младите музиканти по своему чувства това привличане към природата и чувството си за принадлежност към историята, към хората. Всеки от тях по свой начин изразява това отношение. Използвайки различни тембрални и стилови средства, изразяващи личното им отношение и пречупена през призмата на динамичния живот, музиката ни въвежда във вселената на фантазията, в мисловните усещания на всеки от творците и отразява душевните пориви на младите творци.“

 

При огромен интерес премина тази вълнуваща среща в ефир с музиката на младите електроници. Бяха поднесени поздравления и покана за последващо гостуване

 

XIX Международен форум – фестивал „ВСЕЛЕНАТА на КОМПЮТЪРНАТА МУЗИКА 2021” се реализира със съдействието на Нов български университет (НБУ), Българскa aкадемия на науките и изкуствата (БАНИ), Българско национално радио (БНР), сдружение за авангардни идеи KYMA– Атланта САЩ, SYNTHI AVВ studio – Тел Авив, Израел, Съюз на българските композитори (СБК), GEMA MUSIC, Съюз по електроника електротехника и съобщения (СЕЕС), Физическа електро и музикална акустика (ФЕМА), Федерация на научно-техническите съюзи в България и много фирми, чийто предмет на дейност е в пряка или косвена работа с аудиоустройства, със звук и неговата обработка и фирми, занимаващи се продуциране на звукови носители.

 

Събитията от 19-тия Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика – София 2021” бяха отразени от различни медии, както и on line - по Интернет.

 

Въпреки Covid 19 и пандемията, които белязаха 2020 и 2021г., 19-то издание на Международния форум-фестивал „Вселената на компютърната музика 2021”, беше успешно осъществено - при огромен интерес от старана на участници и публика. Водещият форум в областта на електронната и компютърната музика в България, отново се превърна в среда за съзидателност и иновации.

 

Поради големия интерес към форума и съпътствуващите го събития, на 23.06.2021г. от 16:00ч., НБУ- Корпус 1, Зала 511, УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“, на Отзвук от 19-ти Международен форум - фестивал „Вселената на компютърната музика 2021”, беше представена продукция на студенти от курсовете по „Електронна и компютърна музика” и „Тонрежисура” на Департамент „Музика“. Събитието с водещи проф. д-р Симо Лазаров и гл. ас. д-р Росица Бечева, модератор д-р Емил Трайчев, беше с участието на студентите: Андрей Пенков, Александър Василев, Георги Тонков, Виктор Мичев, Ивайло Димитров, Денис Гаврилов, Стилиян Стоянов, Марта Фол, електронният музикант Петър Бакърджиев и др.

 

 

На 23.06.2021г., 17:00ч., НБУ- Корпус 1, Зала 511, УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“, в рамките на летен семестър, беше осъществено още едно събитие от екипа на центъра за компютърно музициране и саунд дизайн - Осми преглед на постиженията в звукорежисьорското майсторство 2021 (Организатори: департамент „Музика“, УПИЗ „Тонрежисьорско студио“, УПИЦ Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“, Международен форум-фестивал „Вселената на компютърната музика – 2021“).

 

Организатор и водещ на събитието (с инициатор доц. Димитър Василев) беше д-р Емил Трайчев. Модератор: гл. ас. д-р Росица Бечева. Участници в събитието бяха: студенти от НБУ – департамент „Музика“, специалност „Тонрежисура и компютърно музициране“; студенти от други специалности и други ВУЗ, водещи специалисти и непрофесионалисти в областта на звукорежисурата от България и от чужбина, които представиха на традиционния фестивал с конкурсен характер, най-добрите звукозаписни проекти, които са изработили през годината. Проектите бяха оценявани от жури с председател: проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на НБУ и членове: гл. ас. д-р Росица Бечева и доц. Димитър Василев.

 

Проектът представен от Маргарита Върбанова (магистърска програма „Тонрежисура”) - носител на Голямата награда и статуетката на Седми преглед на постиженията в звукорежисьорското майсторство, „спечели“ сърцата на публика и жури, вследствие на което за втори пореден път Маргарита Върбанова беше отличена с Голямата награда и статуетката на фестивала с конкурсен характер.

 

На снимка №2: доц. Димитър Василев, д-р Емил Трайчев
На снимка №3: гл. ас. д-р Росица Бечева, Маргарита Върбанова, д-р Емил Трайчев, проф. д-р Симо Лазаров

 

Поредно събитие в рамките на академичната 2020/2021г., беше състоялият се на 22.07.2021, 12:00ч. - Постоянен семинар „Саунд дизайн от „А до Я“- Електронна музика и саунд дизайн - през погледа на преподаватели и студенти работещи в област компютърно музициране и тонрежисура. Събитието беше осъществено едновременно присъствено – в НБУ, Корпус 1, Зала 511- УПИЦ Център за компютърно музициране  и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“ и онлайн.

 

Семинарът с лектори: гл. ас. д-р Росица Бечева и д-р Емил Трайчев и дискутант: проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на НБУ, беше с участието на студентите от курсовете по „Електронна и компютърна музика” и „Тонрежисура“ на Департамент „Музика“: Георги Тонков, Лилия Ван Дин, Марта Фол, Кристиян Петков и др.

 

В това шесто поред представяне на семинара „Саунд дизайн от А-Я”, бяха представени проекти на студенти, реализирани през академичната 2020/2021г., дискутирани въпроси свързани със смисловия обхват и значение на понятието „саунд дизайн“ и възможностите които компютърните технологии предлагат за интеграция между изкуствата.

 

 

Други по-интересни събития, осъществени от екипа на Център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев - Стенли“ през академичната 2020/2021г.:

- 24.03.2021, 11:20ч. - Участие в кандидатстудентската кампания на Департамент „Музика“, във Виртуални дни на отворените врати на Нов български университет, с лекция на тема: “Електронната музика - вчера, днес и утре“ – с водещи: проф.д-р Симо Лазаров и гл.ас.д-р Росица Бечева.

- 27.03.2021, 21:00ч.,  Българско национално радио–ефир, „Картини от една изложба“- Премиерно представяне на CD албума „Кристали“ на Симо Лазаров

Водещ: Сергей Шишов. Гост: проф. д-р Симо Лазаров. С участието на: гл. ас. д-р Росица Бечева. Събитието е част от кандидатстудентската кампания  на Департамент „Музика“ на Нов български университет.

- Семинар на проф. д-р Симо Лазаров на тема: „Тереминът – старият „нов“ електронен инструмент“, състоял се на 10.2020, от 13:00ч., в НБУ-Корпус 1, зала 511, Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли“. Семинарът с лектор: проф. д-р Симо Лазаров и модератор: гл. ас. д-р Росица Бечева, с участието на студенти от специализация „Електронна и компютърна музика“, запознава с особеностите на първия в света електронен инструмент - теремин и неговия създател- Леон Термен.

 

Във връзка с големия интерес към темата и семинара е и създаденият впоследствие филм със заглавие „Лев Термен – шпионин, изобретател, музикант“, с водещ проф. д-р Симо Лазаров. (Участие във филма има и гл. ас. д-р Росица Бечева), линк за You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=5Dn4S7sKdXs

 

-

Премиерно изпълнение на произведението на Симо Лазаров „Темброви фантазии“ 5, състояло се на 16.10.2020, 19:00ч., в Съюз на българските композитори, зала Филип Кутев – с участието на: проф. д-р Симо Лазаров (Теремин), гл. ас. д-р Росица Бечева (електроника), Росен Идеалов (кларинет), Емил Вучев (пиано).

 

Новото произведение на Симо Лазаров „Темброви фантазии“ 5 е част от цикъла „Темброви фантазии“. В тази съвременна творба, композиторът се обръща към тембровото пространство и акустичните особености на залата на СБК, с идеята за един атрактивен пърформанс, осъществен със средствата на live electronic.

 

 

Доц. д-р Росица Бечева, e-mail: rbecheva@nbu.bg
Департамент „Музика“, Нов български университет