facebook

ДепартаментМузика

ЗИМНА ПРИКАЗКА ОТ ДУНАВ

oriyahovo_184x250_fit_478b24840a

ЗИМНА ПРИКАЗКА ОТ ДУНАВ

Научни и учебни издания

ЗИМНА ПРИКАЗКА ОТ ДУНАВ

Гл. ас. д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска

 

 

            На 28-29.01.2017 г. със студенти от бакалавърска програма „Музика” и магистърска програма „Tанцови изкуства” проведохме теренно изследване в гр. Оряхово. То бе осъществено с любезното съдействие на танцова формация „Жива вода” – гр. Оряхово с ръководител Капка Илиева.

            Основната идея на проекта бе запознаване на студентите с теренните изследвания от една страна, а от друга записване и съхранение на местния фолклор. Въпреки жълтия код за студеното време и ниски температури, ние тръгнахме, за да се окажем в сърцето на един буден крайдунавски град, който съхранява през годините своето културно наследство и се старае  да го предаде и на бъдните поколения.

Както подсказва и самото заглавие, нашето пътешествие е насочено към река Дунав и намиращия се на нея град Оря̀хово. Според местния диалект името на селището се произнася Орехово, а ако се обърнем към още по-стария говор, който се използва до към  1945 г. Орѣхов. Градът е административен център на община Оряхово и се намира в област Враца, но това с което е може би най-известен е пристанището и ферибота, които осъществяват връзката на страната със съде ни Румъния.

Прикачени файлове