facebook

ДепартаментМузика

д-р Десислава Щерева

д-р Десислава ЩереваДепартамент: Музика

Телефон: 0887485651

E-mail: dshtereva@nbu.bg

Приемно време: Сряда 16:30-18:30 506 I КорпусПрофесионална автобиография:

Десислава Щерева завършва Средно Музикално училище в гр. Бургас в класа по пиано на известната българска пианистка Радка Чомакова. Под нейното вещо ръководство тя се изгражда като професионалист и артист. Придобиването на богат арсенал от изразни и пианистични умения, които усвоява в дългогодишното си творческо развитие при Радка Чомакова по най-естествен начин следват продължение в обучението й в Московската Консерватория „Чайковски”, където е приета в класа по пиано на проф. Зинаида Игнатиева. През 1992 г. тя се дипломира успешно, след което завършва и двугодишна изпълнителска аспирантура-отново при проф. Зинаида Игнатиева.
Има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен партньор. Солист е на почти всички водещи български симфонични и камерни оркестри - Софийска филхармония, „Софийски солисти“, Пловдивска филхармония, Симфониета "София", Български камерен оркестър Добрич, Плевенска филхармония, Бургаска филхармония и други. Нейни партньори са видните български диригенти Йордан Дафов, академик Васил Казанджиев, професор Пламен Джуров, цигуларите Майкъл Барта /САЩ/, Александър Дубах /Швейцария/, Александру Гавриловичи /Швейцария/, румънският пианист Виничиу Морояну и др.
Лауреат е на национални и международни конкурси - „Светослав Обретенов“ България, Усти над Лабем Чехия, Сенигалия Италия. Участва на фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Европейски музикален фестивал“, „Варненско лято”, „Аполония“, „Салон на изкуствата“, Новогодишен музикален фестивал, ”Нова българска музика”, ”Пианисимо”, Музикални празници „Емил Чакъров”, Дни на Руската клавирна музика и др., както и на фестивали в Гърция, Македония.
През 2001г. "Gega New" издава CD – Произведения за пиано от Панчо Владигеров в изпълнение на Десислава Щерева и Радка Чомакова. През 2008г. този диск е селектиран и включен в международната поредица "Шедьоври на класиката". През 2010г. е поканена да участва в издаването на двоен компактдиск с цигулкови произведения на съвременния сирийски композитор Dia Succari. Записите се осъществяват в Берлин, като всяко произведение се акомпанира от различен пианист, общо 21 от цял свят.
Репертоарът на Десислава Щерева е стилово разнообразен, включва както представителни (първите клавирни концерти от Брамс, Рахманинов, Прокофиев), така и по-рядко изпълнявани произведения (като ранните седем клавирни концерта от В.А. Моцарт).
От 1997г. датират проявите на клавирното дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова. Осъществяват множество премиерни изпълнения както на произведения от съвременни български автори (някои от които писани специално за тях - Ал. Йосифов, Н. Кауфман, Кр. Тасков), така и на творби за клавирни ансамбли от Леополд Кожелух, Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Конлън Нанкароу и др. Правят студийни записи за БНР, както и няколко филма за БНТ от поредицата „По вълните на музиката”, участват като гости в многобройни специализирани радио и телевизионни предавания за класическа музика.
Дуото става носител на ІІ награда и лауреатско звание на V Международен конкурс за клавирни дуа в Япония, а също и на диплом от ІX Международен конкурс TIM Италия.
Като солисти на Софийска филхармония са номинирани за „Кристална лира”, а през 2007г. получават наградата „Золотая муза” за принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. Сред последните оригинални проекти на дуото са интегралното концертно изпълнение на Йоханес Брамс – „Унгарски танци“ за пиано на четири ръце, и Антонин Дворжак –„Славянски танци“ за пиано на четири ръце, осъществено многократно в България и чужбина. Двата цикъла са записани студийно за първи път за фонда на БНР, а през 2016г. „Унгарски танци“ от Брамс са издадени на CD от "Gega New".
През юли 2013 г. Десислава Щерева защитава докторска дисертация върху творчеството за клавирни ансамбли на съвременния български композитор Александър Йосифов, издадени на CD с Евгения Симеонова.
През май 2014г. Десислава Щерева е поканена да участва в международна конференция, съпътстваща международния клавирен конкурс „FRIULI VENEZIA GIULIA“ в Сачиле – Италия, дискутираща възможностите за реализация на младите пианисти. А през март 2015. участва в Международна научно-практическа конференция в Санкт Петербург „Фортепианный ансамбль в современном музыкальном искусстве и образовании“ с доклад „Произведения для фортепианного ансамбля современного болгарского композитора Александра Йосифова: взгляд интерпретатора“. „Произведенията за клавирни ансамбли на Александър Йосифов през погледа на интерпретатора“.
През 2018г. е наградена със „Златна Лира“ от СБМТД за високи художествено-творчески постижения.
Понастоящем Десислава Щерева е проф. д-р в Катедра "Пиано" на ТКДФ в НМА "проф. Панчо Владигеров" и преподавател по пиано в департамент “Музика” в Нов Български Университет.
Публикации: