facebook

ДепартаментМузика

Димитър Горчаков

Димитър ГорчаковДепартамент: Музика

Телефон: -

E-mail: d.gorchakov@mail.bg

Приемно време: Понеделник 8:30-9:30 505 I Корпус,Сряда 18:00-19:30 505 I Корпус,Четвъртък 8:00-9:30 505 I КорпусПрофесионална автобиография:

Димитър Горчаков е български джаз пианист и композитор роден в София. След завършването на своето музикално образование през 2009-та г. в НМУ “Любомир Пипков” в класа по пиано на Богомила Няголова. 2013 г. завършва своето висше образование с джаз пиано в НМА “Панчо Владигеров”, бакълавър - “Поп и джаз изкуство”. От момента на завършването си Димитър участва в редица проекти, свързани с импровизация, джаз музика, създаване на композиции на момента при акомпанимент на неми филми, работа с поп, соул и джаз певци и инструменталисти, музика за филми и театрални постановки, изложби, експериментална музика с електронни инструменти, фотография и др.

Димитър е главно разпознаваем на музикалната сцена с проектите си: "UnTraditional Duo" - дует с гъдуларката Христина Белева, в който изпълняват авторска музика и аранжименти, преплитащи джаз, класическа музика и фолклор. "Clavexperience" - джаз, преплитащ електроника, на базата на авторска музика и импровизация, в който участват също така Павел Терзийски - един от най-популярните джаз вокалисти в страната, както и носителят на световна награта по бийтбокс - Skiller.
"Soul Weapons" e друг проект, в който заедно с Десислава Андонова и Александър Андонов създават своите авторски идеи на базата на танцувална музика, която отново преплита електроника и джаз. Освен тези проекти участва в записите на различни албуми и проекти, като например: албум на Piero Epifania - „Мiles, Los Amigos”, участник в записите за албума на Живко Василев „Beyond the Rhodopes”, албумът „Audiobook” на с Десислава Андонова и “The visual madman”, записи на пиано в песните на Иво Димчев, представяне на албума на Мирослав Иванов "Little Alien", озвучава на живо неми белгийски филми от края на 19-ти и началото на 20-ти век по време на Белгийски седмици в София - 2011 – 2012 г и др.

През 2021-ва г. издава своя дебютен албум с авторски пиеси за соло пиано „Tomorrow’s Past” и го представя в различни зали в София и Кипър. Същата година е номиниран за „Кристална лира“ по повод концерт за същия албум в категория „Джаз“. 2021 г. открива своята първа самостоятелна фотографска изложба, комбинирана с музикален пърформънс „Тъмно Светло“, която се провежда няколко пъти в галерии и музикални зали в София.

Участник на международни и български фестивали, като Джаз Фестивал Банско, Варна Джаз Фест, Велико Търново джаз фест, Radar фестивал, “Un week en a lest” в Париж, Atmospheric festival, Nisville Jazz Festival (Сърбия), А to jazZ, Impulstanz – Vienna, Варна джаз фестивал, София филм фест, Sofia Dance Week, Sofia Film Fest, Nisville, Капана Фест, Квартал фест, "Една седмица в София", участие в различни фестивали в Европа, Северна и Южна Америка с различни театрални и музикални проекти и др.

Театрални и танцови постановки:

2013 – 2015г. – работи като пианист в Музикален Театър София
2013 - 2015г. – работи като пианист в Столичен Куклен Театър София
2017 - 2018 - Участник в поредица спектакли с експериментална и научна насоченост „Unlock” и „Малките неща“, реж. Ирина Голева
2021 - Участие в експериментална танцова постановка на трупа ПИК, представена в Дом на културата “Красно Село”
2021 и 2023 - Участие с музикални пиеси и импровизации в представлението „Паноптикум“, реж. Мартина Новакова, представено в Гьоте-институт (2021) и в Дом на културата "Красно Село" (2023)
от 2017-та активен участник в представленията на "ХаХаХа импро театър", в които има голяма доза импровизация и участие на публиката, създаване на моментна история и музика

Преподавателска дейност:

2013 - 2014 - Преподавател по пиано в частно училище „Българско Школо“
2013 - 2022 - Участник и преподавател в майсторските класове на Милчо Левиев и Вики Алмазиду, НБУ
2021 - 2022 - Преподавател по солфеж в музикална школа „Art & Shock“
2018 - 2023 - хоноруван корепетитор, а от 2023 март месец - щатен корепетитор/преподавател по музикален съпровод в НБУ, Департамент "Музика"

Награди:

2002г. – Първа награда на конкурса „С крилете на музиката“ София
2004г. – Специална Първа награда на интернационален конкурс за пианисти в Битоля, Македония
2007г. – Трета награда на интернационален младежки фестивал „Надежди Таланти Майстори“ гр. Добрич

2021 - 2022 Жури на национален клавирен конкурс "Орион" - СофияПубликации: